Atenţie la obiceiurile alimentare! Cum ne pot îmbolnăvi preparatele din peşte crud

Atenţie la obiceiurile alimentare! Cum ne pot îmbolnăvi preparatele din peşte crud
Medicii atrag atenţia că sushi-ul, celebrul preparat care conține pește crud, poate fi infestat cu un parazit asemănător unui vierme care se atașează de intestin, provocând dureri abdominale, vărsături și febră.

Potrivit The Independent, medicii de la BMJ Case Report au publicat cazul unui bărbat "sănătos", de 32 de ani, care a fost internat la un spital din Lisabona (Portugalia), manifestând simptome care, iniția,l au fost dificil de diagnosticat.

În timpul examinării, pacientul le-a spus medicilor că a mâncat recent sushi.

Nu tot sushi-ul este făcut din pește crud, o parte din acesta este gătit. Există un alt tip de mâncare japoneză, sashimi, care, însă, se bazează doar pe pește crud.

În urma investigaţiilor, medicii au găsit în intestinul superior al pacientului un parazit, mai precis, larve de anisakis ataşate de intestinul bărbatului.

Anisakis, sunt nişte viermi din clasa nematodelor care trăiesc în stare larvară în cavitatea abdominală şi în muşchii pestilor de apa de mare ca heringul, morunul si macroul.

Conform BMJ, cele mai multe cazuri de astfel de infestări, descrise în literatura medicală, provin din Japonia unde consumul fructelor de mare este foarte obişnuit.

"Cu toate acestea, astfel de cazuri au fost întâlnite din ce în ce mai des în țările occidentale, odată cu schimbarea obiceiurilor alimentare", au scris doctorii.

După ce medicii au îndepărtat parazitul folosind un tip special de plasă, simptomele bărbatului s-au oprit imediat. Medicii 

Larva de anisakis, ingerata prin intermediul peştilor infestaţi, se cuibăreşte în peretele stomacului sau a intestinului, făcându-şi simţită prezenţa prin durere abdominală, uneori violentă şi prin semne alergice - urticarie, prurit, edem etc. 

Dacă boala nu este tratată, la câteva săptamani după infestare se formează o tumoare care înglobează larvele de anisakis, care are drept urmare declanşarea unei ocluzii intestinale.

Tratamentul anisakiazei constă în extragerea chirurgicală a larvei. Infestarea poate fi prevenită asigurând congelarea peştelui oceanic imediat după pescuire şi eviscerare şi preparându-l termic înainte de a-l consuma.

 

 

 

Comenteaza