Atenție la țânțari! Virusul West Nile poate provoca boli grave, precum meningita sau encefalita/ Mai multe cazuri de infecție și un deces în România

Atenție la țânțari! Virusul West Nile poate provoca boli grave, precum meningita sau encefalita/ Mai multe cazuri de infecție și un deces în România

Virusul West Nile este transmis prin înţepătura de ţânţar şi poate determina boli grave, precum meningita sau encefalita, care pot pune viaţa în pericol.

Temperaturile ridicate și valurile de căldură ce urmează ploilor abundente, favorizează apariția anumitor boli, dintre acestea făcând parte și neuroinfecția West Nile, o boală infecțioasă ce se transmite prin înțepătura de țânțar – atenționează Institutul Național de Sănătate Publică.

Conform INSP, de la începutul perioadei de supraveghere a infecției cu virusul West Nile în România (6 iunie 2023) până la data de 10 august 2023 s-au înregistrat 6 cazuri de infecție cu virusul West Nile, dintre care un caz soldat cu deces.

Cazurile au fost înregistrate în municipiul București (2), județele Dolj (1), Ilfov (2) și Satu Mare (1). Un caz de infecție cu virus West Nile a avut dublă expunere - în municipiul București, cât și în jud. Tulcea.

Decesul a fost înregistrat în cazul persoanei din județul Satu Mare. 

INSP face următoarele recomandări în vederea protejării împotriva infectării cu virusul WestNile:

  • Evitați expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi;
  • Utilizați substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor;
  • Utilizați substanțe insecticide în locuință/în jurul locuinței;
  • Împiedicați pătrunderea țânțarilor în casă (plase de protecție la ferestre);
  • Asigurați desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei;
  • Îndepărtați recipientele de apă stătută și gunoiul menajer.

Simptomele infecției cu virusul West Nile

Cazurile de infecție cu virusul West Nile apar în timpul sezonului țânțarilor, care începe vara și continuă până în toamnă. Nu există vaccinuri pentru a preveni sau medicamente pentru a trata acest virus. Majoritatea persoanelor infectate cu West Nile nu au simptome. Conform CDC, aproximativ 1 din 5 persoane infectate dezvoltă febră cu alte simptome, cum ar fi dureri de cap, dureri de corp, dureri articulare, vărsături, diaree sau erupții cutanate. 

Majoritatea persoanelor cu boli febrile din cauza virusului West Nile se recuperează complet, dar oboseala și slăbiciunea pot dura săptămâni sau luni.

Forma gravă a bolii este rară, dar poate fi fatală 

Aproximativ 1 din 150 de persoane infectate dezvoltă o boală gravă care afectează sistemul nervos central, cum ar fi encefalita (inflamația creierului) sau meningita (inflamația membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării).

Simptomele bolii severe includ febră mare, dureri de cap, rigiditate a gâtului, stupoare, dezorientare, comă, tremor, convulsii, slăbiciune musculară, pierderea vederii, amorțeală și paralizie.

Boala severă poate apărea la persoanele de orice vârstă; cu toate acestea, persoanele cu vârsta peste 60 de ani sunt expuse unui risc mai mare de a se îmbolnăvi grave dacă sunt infectate (1 din 50 de persoane). Persoanele cu anumite afecțiuni medicale, cum ar fi cancerul, diabetul, hipertensiunea arterială, bolile de rinichi și persoanele care au primit transplant de organe, sunt, de asemenea, expuse unui risc mai mare.

Recuperarea după o boală gravă poate dura câteva săptămâni sau luni. Unele efecte asupra sistemului nervos central pot fi permanente.

Aproximativ 1 din 10 persoane care dezvoltă o boală gravă care afectează sistemul nervos central moare.

Comenteaza