Avertisment OMS: Jumătate din decesele de rujeolă au fost la copii mai mici de 1 an, care nu pot fi vaccinaţi

Avertisment OMS: Jumătate din decesele de rujeolă au fost la copii mai mici de 1 an, care nu pot fi vaccinaţi
Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că respectarea schemelor naţionale de vaccinare previne apariţia epidemiilor, reprezentând o formă de protecţie şi pentru copiii care au sub un an şi care încă nu pot fi imunizaţi.

"Vaccinarea este singura metodă de combatere şi eradicare a multor boli transmisibile. Pentru copiii cu vârsta sub 5 ani există riscul să dezvolte complicaţii serioase şi chiar să moară. Este important să respectăm schemele naţionale de vaccinare pentru a asigura cea mai bună protecţie posibilă împotriva bolilor prevenibile prin vaccinare. Vaccinarea este metoda dovedită pentru controlul şi eliminarea bolilor infecţioase, iar prin vaccinare sunt evitate, anual, între 2 şi 3 milioane de decese la nivel mondial", a declarat dr. Miljana Grbic, şef al Biroului pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Din 2016, de când a izbucnit epidemia de rujeolă, au fost înregistrate 17 decese la copii cu vârsta mai mică de un an, în România.

Până în 2030, Organizaţia Mondială a Sănătăţii îşi propune să ajute toate ţările în asigurarea serviciilor de calitate pentru imunizare. Prin vaccinare sunt evitate boli periculoase precum rujeola, tusea convulsivă, difteria, tetanosul şi poliomielita.

Potrivit Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în România, schema obligatorie de vaccinare începe din primele ore de viaţă până la vârsta de 14 ani.

• primele 24 ore - Vaccin hepatitic B (Hep B)
• 2 - 7 zile - Vaccin de tip Calmette Guerrin (BCG)
• 2 luni - Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), Vaccin pneumococic conjugat
• 4 luni - Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B- hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), Vaccin pneumococic conjugat
• 11 luni - Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B- hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), Vaccin pneumococic conjugat
• 12 luni - Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR)
• 5 ani - Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR)
• 6 ani - Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI)
• 14 ani - Vaccin diftero-tetanic pentru adulţi/vaccin diftero-tetano-pertussis acellular

De la izbucnirea epidemiei de rujeolă, până în prezent, au fost confirmate peste 10.500 de cazuri, dintre care 38 de decese.

 

Comenteaza