BATRAN LA 7 ANI. Un copil din judeţul Cluj îmbătrâneşte subit. Ce vrea să devină când va fi mare VIDEO

BATRAN LA 7 ANI. Un copil din judeţul Cluj îmbătrâneşte subit. Ce vrea să devină când va fi mare VIDEO
Un copil de 7 ani din Cluj a început să îmbătrânească subit. Micuţul a fost diagnosticat, în urmă cu două luni, cu o boală genetică rară care duce la îmbătrânirea rapidă a pielii şi a organelor interne. Nu s-a descoperit încă un tratament sigur pentru această boală rară, dar la câteva clinici din străinătate se experimentează tratamente care i-ar putea reda o viaţă normală copilului. Însă familia nu are bani şi speră ca, în preajma sărbătorii Învierii Domnului, să primească un ajutor.

La cei șapte ani, Zoli visează să ajungă un mare fotbalist. Însă visul lui ar putea fi curmat de o boală extrem de rară cu care a fost diagnosticat.

"În urma examenului clinic şi a biopsiei cutanate am pus diagnosticul de pseudoxanthoma elasticum, o boală genetică foarte rară care se manifestă prin calcificarea şi fragmentarea fibrelor elastice de la nivelul dermului, retinei și vaselor de sânge", spune medicul dermatolog Roxana Croitoru.

Practic, pielea şi organele copilului se degradează înainte de vreme. "Mai pe româneşte, el îmbătrâneşte, organele îi îmbătrânesc foarte repede", explică bunica Rodica Boroş.

Deja boala şi-a arătat primele semne: pielea de pe o mână i s-a întărit.

Bunica băiatului, care îi ține loc și de mamă după divorțul părinților, s-a interesat de tratamente în străinătate. A găsit o clinică în Ungaria, în orașul Szeged, unde mai sunt tratați patru copii. Numa că familia Boroș din satul Băgara, județul Cluj, nu-și permite să țină copilul într-o clinică din străinătate.

"În Germania ne-ar putea ajuta, in Roma, şi acum am găsit în Szeged; avem o pensie totală de 600 de lei care ne intră în casă; tatăl său lucrează cu ziua pe şantier, şi din asta trăim", spune bunica băiatului.

Ea speră să-și vadă nepotul la fotbal și peste câțiva ani. "Eu cred că Dumnezeu o să ne-ajute şi o să ajungă Zolike să-şi îmdeplinească visul", spune ea încrezătoare. "Vreau să fiu ca Ronaldo, un fotbalist bun!", spune Zoli.

În ciuda bolii, copilul este optimist. "O să mă fac bine!", promite el.

În cazul în care nu este oprită avansarea bolii, speranța de viață a pacienților cu această afecțiune genetică se situează între 15 și 20 de ani. Cei care vor sa ajute familia o pot face prin donatii in conturile scrise în ştirea video

Reporter: Alin Golban
Operator: Florin Dan

 

Etichete
Comenteaza