Băuturile energizante, un risc pentru sănătate

Băuturile energizante, un risc pentru sănătate
Impătimiţii băuturilor energizante trebuie să fie atenţi la ce consumă. Cele mai multe băuturi energizante nu au menţionat pe etichetă un ingredient esenţial – cafeina, deşi o cutie conţine în jur de 500 mg de cafeină, echivalentul a 5 ceşti de cafea, potrivit descopera.ro.

Rezultatele unui studiu recent arata că aproximativ 20% dintre tinerii chestionaţi declarau că aceste băuturi nu sunt deloc periculoase pentru sănătate, iar 13% dintre aceştia considerau că aceste produse sunt chiar recomandate sportivilor.

Tinerii îşi formează concepţii greşite asupra efectelor acestor băuturi din cauza reclamelor care sugerează că băuturile energizante măresc performanţele intelectuale şi fizice.

Pe langă cantitatea ridicata de cofeină care se regaseşte in aceste substanţe, acestea conţin de multe ori guarana şi ma huang, substanţe care sunt de asemenea energizante.

Consumul excesiv de bauturi energizante creşte riscul de aritmie şi chiar de boli cardiovasculare, avertizează specialiştii.

Problema o reprezintă faptul că aceste produse pot fi vândute fără ca firma care le fabrică să fie obligată să treacă pe etichetă cantitatea de cafeină, guarana sau ma huang din băutură, întrucât menţionarea lor este deocamdată opţională.

 

Comenteaza