BOLNAVI refugiați din Ucraina, cazați GRATUIT la un centru din Cluj-Napoca

BOLNAVI refugiați din Ucraina, cazați GRATUIT la un centru din Cluj-Napoca

Centrul Emaus din Cluj-Napoca, un proiect al Asociației „Preot Iosif Trifa” oferă cazare gratuită persoanelor refugiate din Ucraina, care au nevoie să urmeze un tratament medical de specialitate în România. Cazarea se face în locuințe cu una sau două camere din Cluj-Napoca, București și Timișoara, proiectul fiind coordonat la nivel național din municipiul Cluj-Napoca.

„În contextul conflictului ruso-ucrainean, numeroase persoane suferind de diferite afecțiuni ale stării de sănătate au părăsit Ucraina, solicitând drept de ședere și asistență medicală în România. Printre acestea, se află inclusiv persoane cu afecțiuni oncologice.

Pentru a evita orice posibile contaminări cu Covid-19, dar și transmiterea altor afecțiuni contagioase, respectiv pentru a asigura confortul emoțional și fizic de care bolnavul are nevoie, ca regulă, într-o locuință este cazată o singură persoană. Desigur, alături de beneficiarul programului, în aceeași locație primesc cazare și aparținătorii cu care a ajuns în România”, arată reprezentanții centrului. Proiectul este implementat în parteneriat cu Fundația Regală Margareta a României, care a asigurat fondurile necesare inchirierii de locuințe și plata utilităților.

Centrul EMAUS este un proiect inițiat în anul 2020 în colaborare cu Asociația Dorcas Aid România și gestionează, în prezent, 20 de locuințe la Cluj-Napoca, oferind cazare gratuită bolnavilor oncologici și nu numai, cu posibilități financiare reduse, care vin din diferite localități ale țării, pentru tratamente medicale de specialitate, în cele 3 orașe menționate.

La Centrul EMAUS din Cluj-Napoca a fost cazată în 24 martie prima persoană bolnavă de cancer, refugiată din Ucraina. Însoțită de mama și fiica ei, femeia a reluat la Cluj tratamentul oncologic întrerupt din cauza invaziei ruse în Ucraina. Femeia primește tratament la Institutul Oncologic „Ion Chiricuță”, din Cluj-Napoca.

Comenteaza