Bolnavii de cancer, protest cu 153 de saci întinși în fața Guvernului. "Cadavrele", numărul celor care mor zilnic de cancer în România

Bolnavii de cancer, protest cu 153 de saci întinși în fața Guvernului. "Cadavrele", numărul celor care mor zilnic de cancer în România
| Foto: captura video Facebook/Declic

Bolnavii de cancer și familile acestora au protestat, marți, în fața Guvernului, nemulțumiți că la aproape un an de la aprobarea Planului Național de combatere de Cancerului, Ministerul Sănătății încă nu a aprobat normele de aplicare.

Protestatarii, sprijiniți de comunitatea Declic, au adus în Piața Victoriei 153 de "trupuri" în saci negri, reprezentând numărul persoanelor care mor zilnic de cancer în România.

"Suntem în fața Guvernului, unde am întins pe caldarâm 153 de saci cu „cadavre” care reprezintă numărul celor care mor zilnic de cancer în România. Acțiunea civică are ca scop trezirea la realitate a premierului Marcel Ciolacu și a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, pentru a finaliza și adopta normele de aplicare pentru Planul Național de Combatere a Cancerului", au transmis protestatarii, care au lansat o petiție prin care se cere deblocarea Planului Național pentru Combaterea Cancerului.

România ar fi trebuit să aibă, de la 1 iulie 2023, un plan funcțional. Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România îl acuză pe ministrul Rafila că a blocat programul salvator pentru bolnavii de cancer și nu a publicat, prin Hotărâre de Guvern, normele de aplicare a planului.

Un Plan Național pentru Combaterea Cancerului ar ajuta bolnavii să beneficieze de prevenție, de tratament revoluționar și chiar de consiliere psihologică și îngrijire paliativă. 

"Cu un plan bine pus la punct, România poate accesa zeci de milioane de euro de la Uniunea Europeană, printr-un PNRR împotriva cancerului. UE pune la dispoziția tuturor statelor membre 4 miliarde euro. ​Dar, probabil, o astfel de finanțare, care ar veni la pachet cu verificări riguroase, ar încurca interesele marilor companii de medicamente și pe cele ale șefilor din Ministerul Sănătății.

Or, în țara în care unul din doi români moare înainte de vreme, iar decesul ar fi putut fi evitat dacă boala ar fi fost depistată şi tratată la timp şi cu eficienţă, întârzierea unui program național de combatere a cancerului înseamnă crimă. Semnează și tu petiția!", este mesajul transmis pe platforma Declic.

Ministerul Sănătății a transmis un comunicat în care se afirmă că s-au făcut progrese în implementarea Planului Național de Combatere a Cancerului și că tocmai a fost publicat în Monitorul Oficial un ordin de ministru privind planul național de îngrijiri paliative. Sunt în curs de finalizare alte 6 ordine de ministru, printre care cel privind traseul pacientului în funcție de tipul de cancer și ordinul privind organizarea unei rețele de centre de diagnostic și tratament pentru copiii bolnavi de cancer.

Comenteaza