Canabisul, la un pas de a fi legalizat în România. Afecțiunile pentru care vor fi eliberate tratamente

Canabisul, la un pas de a fi legalizat în România. Afecțiunile pentru care vor fi eliberate tratamente

Un nou proiect de lege, semnat de peste 80 de senatori, privind regimul juridic al plantei canabis, al substanţelor şi preparatelor ce conţin canabis, utilizate în scop medical, a fost depus la Senat.

Un nou proiect de lege privind regimul juridic al plantei canabis, al substanţelor şi preparatelor ce conţin canabis, utilizate în scop medical a fost depus la Senat. Proiectul legislativ este iniţiat de 87 de senatori şi deputaţi PSD, PNL, USR, ProRomânia şi ALDE.

Legea stabileşte "regimul juridic privind cultivarea, producerea, fabricarea, depozitarea, comerţul, distribuţia, transportul, deţinerea, oferirea, transmiterea, intermedierea, achiziţionarea, utilizarea şi tranzitul pe teritoriul naţional, în scop medical, ale plantelor de canabis şi ale substanţelor preparate pe baza acestor plante, în conformitate cu anexa care face parte integrantă din prezenta lege".

Astfel, potrivit Mediafax, se înfiinţează Agenţia Naţională privind utilizarea plantelor de canabis, substanţelor şi preparatelor ce conţin canabis în scop medical, în subordinea Ministerului Sănătăţii.

Legea reglementează termenul de "uz medical" astfel: "utilizarea pe bază de prescripţie medicală ilicită a medicamentelor, preparatelor sau substanţelor care conţin canabis", prevăzute în anexa legii.

Potrivit proiectului, Ministerul Sănătăţii, prin Agenţia Naţională privind Canabisul, achiziţionează toată producţia internă de plante de canabis, substanţe şi preparate ce conţin canabis şi asigură distribuirea acestora către persoanele juridice autorizate.

Plantele de canabis, preparatele şi substanţele ce conţin canabis ar putea fi utilizate în scop medical numai pe baza prescripţiilor medicale. 

Potrivit textului proiectului de lege, tratamentele pe bază de canabis vor putea fi prescrise pentru a scădea durerea cronică (în special în cazul pacienților care suferă de cancer) sau pentru a determina creșterea apetitului și reducerea pierderii în greutate, simptome asociate cu HIV/ SIDA, scrie Avocatnet.ro.

Pe lângă ameliorarea durerii cronice, medicamentele și preparatele pe bază de canabis vor putea fi eliberate și pentru diverse afecțiuni psihologice. Textul proiectului menționează faptul că simptomele psihozei, ale sindromului Tourette, ale epilepsiilor și ale bolilor Parkinson și Alzheimer ar putea fi ameliorate prin administrarea tratamentelor cu canabis.

De asemenea, și cei care suferă de artrită, astm, glaucom sau boala Crohn vor putea beneficia de rețete pentru aceste medicamente.

Totodată, în proiectul de lege se mai menționează și faptul că acest gen de tratament poate contribui la reducerea riscului de diabet și obezitate și la atenuarea durerilor menstruale, ceea ce poate însemna că și persoanele care sunt în pericol de a face diabet sau persoanele care suferă de dureri menstruale vor putea beneficia de aceste medicamente.

Comenteaza