Video Cancerul la plămâni depistat prin îngheţare. Criobiopsia și crioterapia, folosite cu succes la Cluj-Napoca

Cancerul la plămâni depistat prin îngheţare. Criobiopsia și crioterapia, folosite cu succes la Cluj-Napoca

Este tehnica ultramodernă folosită de Mărioara Şimon, primul şi singurul medic din ţară specializat în crio-terapie. Metoda oferă pacienţilor o alternativă mai uşoară şi mai puţin dureroasă pentru investigaţii, dar şi pentru tratament.

În Cluj-Napoca există un aparat cu care cancerul pulmonar poate fi depistat mai uşor şi fără durere pentru pacient. Crioterapia şi criobiopsia sunt tehnici ultramoderne folosite la Spitalul Clinic de Penumoftiziologie din Cluj-Napoca de mai bine de un an. Avantajele pentru pacienţi sunt nenumărate: randamentul de diagnostic creşte la 90 la sută, iar tratamentul are o rată de vindecare mai ridicată decât prin terapiile convenţionale.

 

Mărioara Şimon, medic pneumolog şi bronholog: "Este o metodă relativ recentă crioterapia şi criobiopsia, aproximativ de zece ani e introdusă în practică şi cu ajutorul unei crio-sonde se îngheaţă ţesutul pulmonar din jurul sondei şi se extrage. Piesele sunt mult mai mari şi cu mai puţine artefacte. Sunt mult mai uşor de prelucrat şi cu randament diagnostic crescut. Şi, de asemenea, putem efectua dezobstrucţii, doar la tumorile care sunt pe căile respiratorii, deci nu putem pătrunde să tratăm cancerul în plămâni, doar pe căile respiratorii".

"Cred că cel mai spectaculos lucru a fost o dezobstrucţie tumorală pe trahee, un pacient cu obstrucţie pe trahee, pe calea respiratorie principală şi am efectuat dezobstrucţie bilateral pe căile respiratorii şi am amplasat un stent în Y care practic a înlocuit calea respiratorie cu un dispozitiv din silicion şi pacientul a putut să respire. Şi cred că cea mai mare bucurie este atunci când te sună pacientul şi îţi mulţumeşte pentru zilele de viaţă pe care i le-ai dat. Nu avem unde să vedem, studiem şi apoi practicăm, nu avem ajutor", a mai declarat medicul Mărioara Şimon.

Pacienţi din toată ţara vin să se trateze la spitalul din Cluj.

sursa: digi24.ro

 

Comenteaza