Când te poți vaccina dacă ai făcut COVID. Dar dacă te-ai infectat după prima doză?/ Când trebuie să aștepți 90 de zile

Când te poți vaccina dacă ai făcut COVID. Dar dacă te-ai infectat după prima doză?/ Când trebuie să aștepți 90 de zile

Medicii recomandă vaccinarea și pentru persoanele care au fost deja infectate cu noul coronavirus, deoarece nu a fost stabilită durata imunității dobândite în urma bolii, aceasta putând varia de la o persoană la alta.

Ministerul Sănătății precizează că experții recomandă vaccinarea și pentru persoanele care au fost deja infectate cu SARS-CoV-2, deoarece nu a fost stabilită durata imunității dobândite în urma bolii, aceasta putând varia de la o persoană la alta.

Potrivit sursei citate, pentru persoanele care s-au infectat înainte de prima doză a vaccinului, specialiștii precizează că aceasta poate fi administrată la cel puțin 14 zile de la finalizarea izolării pentru pacienții asimptomatici sau 14 zile de la dispariția simptomelor, pentru cei simptomatici.

“Pentru persoanele care au s-au infectat după prima doză de vaccin, specialiștii recomandă continuarea schemei cu cea de-a doua doză, fără reluarea primei doze, la cel puțin 14 zile de la finalizarea izolării pentru pacienții asimptomatici sau 14 zile de la dispariția simptomelor, pentru cei simptomatici”, precizează Ministerul Sănătății.

În cazul persoanelor care au primit tratament pentru COVID-19 cu anticorpi monoclonali (ex: Anakinra, Tocilizumab) sau plasmă convalescentă este recomandat să se aștepte 90 de zile până la administrarea vaccinului, din cauză că tratamentele menționate pot reduce eficacitatea acestuia, conform sursei citate.

“Este recomandat ca persoanele confirmate pozitiv cu SARS-CoV-2, cu sau fără simptome, să nu se vaccineze până nu trece perioada de timp precizată mai sus, în funcție de situație”, mai precizează Ministerul Sănătății.

Comenteaza