Care sunt simptomele MALARIEI și cum se face profilaxia/ LISTA țărilor endemice de malarie

Care sunt simptomele MALARIEI și cum se face profilaxia/ LISTA țărilor endemice de malarie

Malaria este o boală infecțioasă tropicală produsă de un parazit care se transmite de la om la om prin înțepătura țânțarului Anofel, gazda intermediară pentru dezvoltarea parazitului.

Două persoane cu malarie au murit, iar alte câteva sunt internate în stare gravă la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale ”Dr. Victor Babeş” după ce s-au îmbolnăvit de malarie în urma unor călătorii în țări cu risc de infectare.

Malaria este produsă de un parazit, Plasmodium, care are mai multe specii și, în general, se transmite prin înțepătura țânțarului ANOFEL.

Săptămâna trecută, după ce recent au fost înregistrate mai multe cazuri de îmbolnăvire, Ministerul Sănătăţii a transmis un apel către turiştii români care se deplasează în zone tropicale, să discute cu medicii înainte de călătorie despre profilaxia împotriva malariei.

Conform INSP, profilaxia (prevenirea îmbolnăvirii) constă în două măsuri distincte: în tratament medicamentos și protecția fizică împotriva înțepăturilor de țânțari.

Profilaxie medicamentoasă

Înainte de a călători trebuie să vizitați cabinetul de vaccinare internațională sau cabinetul pentru călătorii de unde veți primi recomandări și prescripția tratamentului profilactic în funcție de țara unde veți călători. Vizita la acest cabinet este bine să se facă cu cel puțin 3 săptămâni înainte de călătorie. Profilaxia cu medicamente antimalarice începe cu cel puțin o săptămână înaintea călătoriei și se încheie la o saptamina după ce persoana s-a întors din zona endemică (fie în țară fie în altă țară europeană). Medicamentele luate în scop profilactic nu vă protejează pe deplin împotriva îmbolnăvirii întrucât în ultimii ani parazitul care produce malaria a căpătat rezistență la unele medicamente.

Dacă pe timpul șederii în zona endemică de malarie apare febra însoțită de cefalee, transpirații, stare de astenie, dureri de gît, tuse, diaree, este bine să consultați serviciile medicale locale pentru a efectua analize de laborator pentru malarie.

La întoarcerea în tară se recomandă analiza de sânge la serviciul de boli infecțioase județean pentru a exclude prezența parazitului care de multe ori nu este însoțită de nici o manifestare a bolii.

Protecția fizică împotriva țânțarilor

Pe tot timpul șederii în zona endemică se recomandă purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi, pantaloni lungi și șosete mai ales la lăsarea serii când țântarii devin mai activi. Părțile de corp lăsate descoperite vor fi acoperite cu o cremă specială care îndepărtează țânțarii. Pe timpul timpului de somn în pat (fie zi sau noapte), patul va fi protejat de o plasă specială pentru țânțari care va fi tratată în prealabil cu substanțe insecticide specifice.

Este obligatoriu ca înaintea călătoriilor să fie consultată lista actualizată a țărilor endemice și specificațiile acestora privind existența speciilor de plasmodium și rezistența lor la anumite antimalarice.

Ce simptome poate da malaria

Simptomele ușoare sunt caracterizate prin:

• Frison;
• Febra;
• Cefalee;
• Greata si varsaturi;
• Diaree;
• Transpiratii;
• Fatigabilitate (senzatie de oboseala).

Simptomele severe pot să includă:

• Febra inalta;
• Frison;
• Dezorientare temporo-spatiala;
• Convulsii;
• Dispnee (dificultate in respiratie);
• Prezenta sangelui in scaun;                                                                                                                                                          • Icter;
• Coma;
• Anemie.

În cazul malariei cu simptome severe, rezultatele clinice sau de laborator prezintă semne de disfuncție a organelor interne vitale.

Specialiștii atrag atenția că simptomele se aseamănă foarte bine cu cele ale gripei, astfel că malaria poate fi diagnosticată gresit în zonele în care boala este puțin frecventă.

Lista țărilor endemice de malarie pentru care se recomandă chimioprofilaxia:

Afganistán
Africa de Sud *
Arabia Saudita
Armenia
Azrbaigean *
Benin
Butan
Bolivia
Botswana
Brasilia
Burkina Faso
Burundi
Cambdgia
Camerún
Capul Verde
Republica Central Africana
Ciad
China
Columbia
Comoros
Congo (Brazaville)
Congo, Democratic
(Kinshasa_
Costa Rica
Coasta de Fildes
Djibuti
Dominicana, Republica
Ecuador
Egipt
Tajikistan
Tanzania
Thailanda
Tomorul de Est
Togo
Turcia *
Turkmenistán *
Eritreea
Etiopia
Gabon
Gambia
Georgia *
Ghana
Guatemala
Guiana Franceza
Guineea
Guineea Bissau
Guineea Ecuatoriala
Guyana
Haiti
Honduras
India
Indonesia
Iran
Iraq *
Koreea de Nord *
Koreea de Sud *
Kyrgystan
Laos
Liberia
Madagaskar
Malawi
Malaesia
Mali
Maroc *
Mauritania
Uganda
Uzbekistán
Vanuatu
Viet Nam
Yemen
Zambia
Zimbabwe

Mauritius *
Mayotte
Mexic
Mozamibic
Myanmar
Namibia
Nepal
Nicaragua
Níger
Nigeria
Oman
Pakistan
Panama
Papua Noua Guinee
Paraguay
Peru
Philipine
Rwanda
Salvador
Sao Tome si Principe
Senegal
Sierra Leone
Siria *
Solomon, Insule
Somalia
Sri Lanka
Sudan
Suriname
Swaziland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Țările cu steluță * prezintă risc numai pentru P. vivax. În câteva din aceste țări malaria se întâlnește numai în câteva zone sau la anumite altitudini. Se recomandă consultarea listei țărilor și detaliile despre fiecare țară.

Comenteaza