Carne tocată de vită și carcasă de ovină, depistate cu E-coli în mai multe judeţe ale ţării

Carne tocată de vită și carcasă de ovină, depistate cu E-coli în mai multe judeţe ale ţării
Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că în 10 probe din 96 prelevate din alimente a fost depistată bacteria Escherichia Coli verotoxigenă. Un număr de 8 probe se află încă în lucru.
Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

După analizarea probelor prelevate s-a constatat prezenţa bacteriei Escherichia Coli verotoxigenă în carne tocată de vită și carcasa de ovină într-un supermarket și mai multe abatoare din județele Gorj, Vâlcea, Sibiu și Timiș.

"În perioada 03.10.2016 - 14.10.2016, în cadrul Planului Național de Control au fost prelevate și analizate un număr de 96 probe, din următoarele categorii de produse: carne (sanitație carcasă bovine, sanitație carcasă ovine, mici vită oaie, carne tocată vită, pastramă oaie afumată, carne tocată mânzat, cârnați proaspeți), lapte și produse din lapte (lapte crud vacă, caș vacă, brânză telemea, cașcaval, brânză de capră). Probele au fost recoltate din abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri și dozatoare de lapte.

Echipele de inspectori sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au prelevat probe, conform planificării, din județele Timiș, Călărași, Cluj, Botoșani, Gorj, Iași, Suceava, Vâlcea, Maramureș, Mureș, Vrancea, Giurgiu, Ialomița, Teleorman, Ilfov, Satu Mare, Sibiu, Prahova, București, Neamț, Bistrița Năsăud, Buzău", precizează autoritatea sanitară veterinară.

Potrivit agerpres.ro, un număr de 8 probe prelevate se află încă în lucru.

Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene au efectuat controale oficiale la unitățile în care s-a depistat și comercializat produsele incriminate și au dispus măsurile prevăzute în Planul Național de Control.

În raportul Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară se arată că, în perioada 16 mai - 14 octombrie 2016 au fost efectuate 1.079 de probe, din care buletinele de analiză au confirmat prezența Escherichiei Coli verotoxigenă într-un număr de 55 de probe.

Planul Național de Control pentru determinarea prevalenței Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai și se va desfășura până pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea și analizarea de probe prelevate de pe suprafața carcaselor de bovine și ovine, din carnea proaspătă de bovine și ovine, din carnea tocată și carnea preparată și din laptele crud și produsele din lapte crud.

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza