Cât de uşor fug pacienţii cu Covid-19 din spitale. „M-am îmbrăcat şi am plecat pe uşă"

Cât de uşor fug pacienţii cu Covid-19 din spitale. „M-am îmbrăcat şi am plecat pe uşă"
| Foto: profimedia

„M-am îmbrăcat şi am plecat pe uşă, am ieşit pe la un gard pe acolo", aşa spune că a fugit din spital un pacient din Iaşi. Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi a regândit schema de pază a unităţii sanitare după acest incident. Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Spitalele să fie vigilente, să raporteze imediat asistenţii către medici, medicii către conducere.

Conversaţie cu un pacient fugit de la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi:
„Cum, m-am îmbrăcat şi am plecat. Pe uşă? Pe uşă! Şi nu v-a văzut nimeni? Nu. Şi din spital cum aţi ieşit, pe poartă? Pe la un gard pe acolo am ieşit şi du-te băietu!”

„Nu vă e frică să duceţi boala acasă? Cum să îmi fie frică că duc boala acasă? Eu am două luni de când îs în spital, în două luni boala asta nu s-a trecut?”.

Pe uşă. Aşa povesteşte bărbatul din imagine că a fugit în urmă cu două zile din Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. Omul are infecţia Covid 19 şi a mai avut o tentativă să fugă din spital. A fost însă prins de autorităţi. Managerul unităţii sanitare a spus că a cerut un echipaj de jandarmi la prefectură pentru ca astfel de incidente să nu se mai întâmple. Doar că echipajul nu a venit, aşa că managerul a regândit schema de pază a spitalului.

Autorităţile din Sănătate cer vigilenţă, pentru ca astfel de incidente să nu se mai întâmple. „Fiecare spital are paza lui, dacă sunt probleme apelează la structurile statului, dar fiecare spital are paza lui, de obicei externalizat. Să fie vigilenţi, să raporteze imediat asistenţii către medici, medicii către conducere. Acum spitalele, cele non Covid, sunt destul de goale, se observă mai uşor când  un pacient părăseşte spitalul”, spune Dr. Nicolae Dragoş Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Din păcate însă, sunt şi alte incidente similare. Două femei infectate cu noul coronavirus au plecat zilele trecute din Spitalul Colentina cu taxiul, punându-l în pericol şi pe taximetrist. Cele două paciente au pe numele lor deschis dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Nu este singura situaţie în care românii nu au respectat legea. Poliţiştii au deschis până acum în diferite situaţii cel puţin 450 de dosare pe numele unor persoane care nu au respectat restricţiile impuse de  autorităţi, transmite Mediafax.

Comenteaza