Cât durează simptomele Omicron?

Cât durează simptomele Omicron?
| Foto: dailystar.co.uk

Se pare că simptomele cauzate de Omicron sau de orice altă versiune a virusului variază de la o persoană la alta, iar statutul de vaccinare, istoricul de sănătate, vârsta și stilul de viață influențează durata și gravitatea bolii.

Un studiu relevant vine din Norvegia, unde a fost analizat un cel mai mare focar de Omicron depistat până acum în Europa. A apărut la o petrecere de sfârșit de an dată de o firmă, care a avut loc la 30 noiembrie și unde 66 de persoane dintre cei 117 participanți, complet vaccinați, au fost testate pozitiv, iar alte 15 probabil că au avut și ele boala.

Autoritățile sanitare care au investigat focarul au constatat că tusea, congestia nazală, oboseala și durerile de gât au fost cele mai frecvente simptome, urmate de dureri de cap și febră.

Mai mult de 10 persoane dintre cele infectate au declarat că simptomele lor s-au ameliorat în câteva zile, iar 62 de pacienți au declarat că la o săptămână încă mai prezentau unele simptome. Niciunul dintre cazuri nu a necesitat spitalizare până la 13 decembrie, adică la două săptămâni după petrecere, scrie The Washington Post, citat de digi24.ro.

Cât timp ești contagios?

Persoanele cu o formă ușoară de boală - indiferent de tulpină - tind să-și revină în una, două săptămâni, potrivit Universității Johns Hopkins. Cercetările arată că, probabil, ele nu mai sunt contagioase la 10 zile de la debutul simptomelor, cu condiția ca simptomele să se fi ameliorat în acest interval și să nu fi avut febră.

Pe de altă parte, cazurile severe pot dura mai mult de o lună, iar aceste persoane rămân contagioase pentru mai mult timp. Există, de asemenea, și problema „long Covid”, care face ca unele simptome să persiste mai multe luni, chiar și la persoanele vaccinate.

Unele simptome ale coronavirusului pot dura, de asemenea, mai mult decât altele, În special, oboseala și pierderea gustului și a mirosului pot persista dincolo de perioada de contagiune.

Comenteaza