Caz de hepatită acută severă la un copil de 5 ani: "Nu a călătorit în străinătate şi nu are nicio legătură cu alt caz raportat către OMS"

Caz de hepatită acută severă la un copil de 5 ani: "Nu a călătorit în străinătate şi nu are nicio legătură cu alt caz raportat către OMS"

Ministerul Sănătăţii informează că în România a fost raportat un caz de hepatită acută severă la un copil. Este vorba despre o fetiță de 5 ani, internată la un spital de specialitate.

Fetița este în spital din 4 aprilie, iar starea acesteia este stabilă, precizează Ministerul Sănătății.

„Nu a fost detectată nicio infecţie virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabilă, primeşte medicaţie simptomatică şi este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate şi nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la bază definiţia OMS de caz probabil, care se referă la insuficienţă hepatică, transaminaze >500 UI şi icter la un copil la care nu există markeri de infecţie virală hepatică”, a informat, luni seară, Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

Conform Ministerului Sănătăţii, Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat până la data de 21 aprilie un număr de 169 de cazuri de hepatită severă de cauză necunoscută (nu au fost detectate virusurile hepatitice cunoscute până în prezent), înregistrate la copii cu vârsta între o lună şi 16 ani.

Aceste cazuri, arată MS, au prezentat insuficienţă hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor care indică citoliză hepatică şi icter.

La 74 de cazuri a fost detectată prezenţa adenovirusului F41.

„Facem aceste precizări pentru informarea opiniei publice şi pentru a elimina speculaţiile care ar putea produce îngrijorare în rândul părinţilor din România”, subliniază Ministerul Sănătăţii.

Comenteaza