Cazuri de gripă aviară la oameni și animale în SUA. Boala ar fi fost contactată prin laptele de la vaci

Cazuri de gripă aviară la oameni și animale în SUA. Boala ar fi fost contactată prin laptele de la vaci

Serviciul de Sănătate din Texas a raportat primul caz uman de gripă aviară A(H5N1). Pacientul s-a îmbolnăvit în urma contactului cu laptele de la vaci, suspectate de a fi infectate.

Simptomul principal al pacientului a fost conjunctivita. Acesta este al doilea caz de gripă aviară A(H5N1) identificat la o persoană din SUA și se crede că este asociat cu detecțiile recente de gripă aviară A(H5N1) la vacile de lapte, anunțate de Comisia pentru sănătatea animalelor din Texas .

Departamentul de Stat al Serviciilor de Sănătate din Texas (DSHS), împreună cu parteneri locali, regionali, statali și federali, investighează această situație în curs de desfășurare. Virusurile gripei aviare A(H5N1) au fost transmise doar rar de la o persoană la alta, ca atare, riscul pentru publicul larg este considerat a fi scăzut; totuși, persoanele care au contact strâns cu animalele afectate suspectate de gripă aviară A(H5N1) au un risc mai mare de infecție, scrie rohealthreview.ro.

Autoritățile americane efectuează în mod obișnuit supravegherea virusurilor gripei aviare A la păsările domestice
În martie 2024, au fost colectate și testate probe pentru gripă de la mai multe vietăți din Texas și Kansas. Animale, păsări sălbatice, pisici și vaci de lapte, au fost testate deoarece prezentau semne de boală; unele dintre animale au fost testate pozitiv pentru gripă.

Gripa aviară A(H5N1), detectată în premieră la bovine în SUA

Testarea ulterioară a acestor probe a indicat prezența infectării; este prima dată când gripa aviară A(H5N1) a fost detectată la bovine în Statele Unite. DSHS, inclusiv personalul regional, au lucrat cu alte agenții de sănătate de stat și federale pentru a investiga cazurile suspecte de gripă aviară atât la oameni, cât și la animale.

USDA și agențiile de stat de sănătate animală efectuează în mod obișnuit supravegherea virusurilor gripei aviare A la păsările domestice din Statele Unite și au detectat anterior aceeași tulpină de gripă A (H5N1) în efectivele din Texas.

Recomandări pentru clinicieni

Potrivit sursei citate, furnizorii ar trebui să ia în considerare posibilitatea infecției cu virusul gripei aviare A(H5N1) la persoanele care prezintă simptome de gripă și istoricul de expunere relevant. Acestea includ persoanele care au avut contact strâns cu o persoană cu infecție suspectată sau confirmată de gripă aviară, animale afectate sau lapte nepasteurizat de la fermele de lapte cu suspectare de gripă aviară.

Un contact apropiat este definit ca o persoană care se află la doi metri de un caz confirmat sau probabil de gripă aviară A(H5N1) pentru o perioadă prelungită de timp sau care a avut contact direct cu secreții infecțioase în timp ce cazul era probabil să fie infecțios (începând cu cu o zi înainte de debutul bolii și continuă până la rezolvarea bolii).

Simptomele la pacienții cu virusul gripei aviare A(H5N1) au variat de la ușoare la severe

Semnele și simptomele infecției cu gripa aviară A(H5N1) pot include:

  • Febră (temperatura de 37,8 ° C sau mai mare) sau senzație de febră sau frisoane
  • Tuse
  • Durere de gât
  • Rinoree sau nas înfundat
  • Dureri de cap
  • Oboseală
  • Înroșirea ochilor (conjunctivită)
  • Dificultate la respirație/respirație scurtă
  • Diaree
  • Greaţă
  • Vărsături
  • Convulsii

Deși nu este asociată în mod obișnuit cu gripa sezonieră, conjunctivita a fost observată în infecțiile cu virusul gripei aviare A. Din acest motiv, furnizorii de asistență medicală, inclusiv optometriștii și oftalmologii, ar trebui să fie conștienți de potențialul persoanelor care prezintă conjunctivită care au fost expuse la animalele afectate.

Rapoartele privind boala severă de gripă aviară A(H5N1) la oameni au inclus pneumonie fulminanta care duce la insuficiență respiratorie, sindrom de detresă respiratorie acută, șoc septic și deces.

Comenteaza