Ce a răspuns ministrul Rafila, întrebat dacă are informaţii privind un iminent incident nuclear

Ce a răspuns ministrul Rafila, întrebat dacă are informaţii privind un iminent incident nuclear

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a făcut, luni seară, noi precizări pe tema comprimatelor cu iodură de potasiu, după ce le-a recomandat celor până în 40 de ani să le obțină "cât mai repede"

Alexandru Rafila a precizat, luni seară, la România TV, că în 23 iunie a fost emis Ordinul în urma căruia a fost demarată şi campania de informare privind iodura de potasiu. 

Întrebat dacă are informaţii privind un iminent incident nuclear, ministrul a explicat că nu are astfel de informaţii. 

”Nu există informaţii (despre un incident nuclear - n.r). Prefer să adoptăm un comportament responsabil, preventiv pentru că, în cazul unei crize, timpul va fi foarte scurt şi se crează panică”, a spus Rafila, care a și explicat de ce le-a recomandat personelor eligibile să își procure din timp aceste pastilele cu iodura de potasiu: 

”Eu am încercat să răspund unei întrebări a unui jurnalist care m-a întrebat ce se întâmplă cu pastilele de iodură de potasiu. Noi am rezolvat această problemă din punct de vedere organizatoric încă în urmă cu o lună şi jumătate când la data de 23 iunie am emis un Ordin care precizează circuitul pe care trebuie o persoană care doreşte să îşi procure din timp aceste pastile care nu trebuie administrate, am avut o campanie în acest sens.

Ministrul Sănătății a subliniat că pastilele nu trebuie luate decât la recomandarea autoriltăților.

Nu trebuie luate în mod preventiv, ci doar dacă apare un incident nuclear care duce la  ameninţare legată de creşterea radioactivităţii. Persoanele în vârstă de până la 40 de ani se pot prezenta la medicul de familie, fie că sunt asiguraţi, fie că sunt neasiguraţi, acolo primesc o reţetă simplă, iar cu acea reţetă simplă se duc la una din cele 2.500 de farmacii de unde îşi ridică pastilele de iodură de potasiu pe care le păstrează la domiciliu”, a mai spus Alexandru Rafila la postul tv. 

Explicațiile vin după ce ministrul a spus, luni, răspunzând întrebării unui jurnalist că îndeamnă „pe toată lumea, toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza