Ce efecte adverse ar putea avea vaccinul anti-COVID? Explicațiile lui Rafila

Ce efecte adverse ar putea avea vaccinul anti-COVID? Explicațiile lui Rafila

Medicul Alexandru Rafila a vorbit despre posibilele efecte adverse pe care le-ar putea avea un vaccin anti-COVID, dar și despre momentul în care ar putea fi oprit procesul de vaccinare.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

România se pregătește pentru momentul sosirii vaccinurilor împotriva SARS-CoV-2. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că strategia de vaccinare va fi făcută publică săptămana viitoare.

„Noi nu putem să ne așteptăm la alte efecte secundare decât cele care au fost observate în studiul clinic de fază 3. Și de ce spun de fază 3 – pentru că acolo ai zeci de mii, 40.000 de subiecți care sunt vaccinați. În studiile de fază 1 ai câteva zeci, ulterior câteva sute și câteva zeci de mii în studiile de fază 3. Până acum au fost reacții de durere la locul administrării, subfebrilitate sau un ușor disconfort pentru o perioadă de câteva ore. Nimic altceva, cel puțin din ce relatează producătorii. Aceste efecte adverse caere sunt totdeauna contabilizate vor fi verificate de Agenția Europeană a Medicamentului.

Încă un lucru care este foarte important: orice reacție adversă va fi monitorizată și introdusă într-un sistem electronic de raportare. Aici este vorba despre un parteneriat între Institutul Național de Sănătate Publică și Agenția Națională a Medicamentului, iar oricine va face acest vaccin va avea posibilitatea să raporteze imediat, în timp real, dacă apare vreo reacție adversă.

Dacă se constată cumva că reacțiile adverse sunt grave, pun într-un fel în pericol sănătatea, cu siguranță se oprește vaccinarea până la clarificarea cauzelor și nu continuă decât în condiții de siguranță", a spus Alexandru Rafila în cadrul unei emisiuni, la Antena 3.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza