Ce spune Israelul despre vaccinarea anti-COVID a copiilor. Peste 50% dintre cei între 12 și 15 ani au fost imunizați

Ce spune Israelul despre vaccinarea anti-COVID a copiilor. Peste 50% dintre cei între 12 și 15 ani au fost imunizați

În iunie, Israelul a recomandat vaccinarea copiilor cu vârste de peste 12 ani, iar acum a ajuns să administreze chiar și cea de-a treia doză minorilor eligibili.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Pe lângă vaccinarea copiilor cu vârste de peste 12 ani, din iulie Israelul permite și vaccinarea copiilor de 5-11 ani “în circumstanțe excepționale”, precum cele cauzate de probleme medicale grave.

Până în prezent, peste jumătate din populația cu vârste între 12-15 ani din Israel (53%) a fost vaccinată împotriva Covid-19. Pe categoria de vârstă 16-19 ani, 84% au fost vaccinați cu cel puțin o doză, potrivit Ministerului Sănătății din această țară, scrie Edupedu.ro.

Ce spun experții

BBC a prezentat opinia mai multor experți din Israel și din alte țări, care nu exclud nici ca, în timp, vaccinul împotriva Covid-19 să devină unul dintre cele administrate copiilor în primul an de viață. citează experți potrivit cărora vaccinarea copiilor este sau va fi esențială, dar trebuie abordată cu precauție, având în vedere caracteristicile acestei categori de vârstă:

Nicole Ritz, pediatră specializată în boli infecțioase la Spitalul Universitar pentru Copii din Basel, Elveția: “Vaccinul funcționează (…) Dar, așa cum a fost cazul la copiii de 12-18 ani, trebuie mai multă precauție pe măsură ce sunt vizate vârste mai mici. Aceasta se poate să devină un vaccin administrabil în primul an de viață, așa cum facem cu multe altele. Dar, cu cât scazi vârsta, cu atât e nevoie de mai multe date care să arate că e un vaccin sigur. Va deveni mai dificil de adunat date, deoarece va fi mult mai puțin probabil ca un copil de cinci ani să îți spună “am o senzație ciudată la inimă, nu mă simt bine azi”, comparativ cu unul de 16 ani”.

Manfred Green, epidemiolog, profesor la Școala de Sănătate Publică a Universității din Haifa, Israel: “Cred – și am tot spus-o – că avem nevoie să vaccinăm copiii de la vârste cât mai mici, pentru a putea controla pandemia (…)” El spune că epidemiologii realizează, acum, că, pentru a ține sub control pandemia, e nevoie să se imunizeze considerabil mai mult decât 60-70% din populație, iar vaccinarea copiilor contribuie la scăderea segmentului neimunizat.

Potrivit lui Green, vaccinarea copiilor de 5-11 ani va fi foarte logică și în absența unor comorbidități, deoarece vaccinul nu are, din experiența Israelului, efecte secundare semnificative, pe când riscurile sunt notabile.

Existența unui risc moderat ca simptomele pe termen lung ale infectării să se păstreze și în cazul copiilor: potrivit unui studiu din Marea Britanie, între 2% și 4% dintr-un total de peste 1.700 de copii testați pozitiv au manifestat simptome de durată.

În Israel, un studiu similar a indicat faptul că 11% din aproape 14.000 de copii testați pozitiv, cu vârste între 3-18 ani, au avut simptome pe termen lung, inclusiv probleme cu somnul și dificultăți de concentrare.

În privința miocarditei care se manifestă foarte rar – 1 la 3.000 sau 1 la 6.000 de cazuri, în funcție de studiu – în rândul băieților de 16-24 de ani, epidemiologul Manfred Green spune că aceasta este aproape întotdeauna o afecțiune tratabilă, chiar dacă ar putea necesita spitalizare. Pe de altă parte, un studiu israelian în rândul persoanelor de peste 16 ani arată că riscul de miocardită crește considerabil după infectarea cu noul coronavirus, comparativ cu incidența acestei afecțiuni după vaccinare.

Unii specialiști sunt mai precauți

Adi Niv-Yagoda, expert în sănătate publică la Universitatea din Tel Aviv, spune că vaccinarea copiilor de 5-12 ani poate fi de mare ajutor pentru combaterea pandemiei, dar trebuie făcută cu mare grijă față de potențialele consecințe de viitor asupra sănătății.

“Vaccinezi copiii ca să-i protejezi pe ei, sau îi vaccinezi ca să protejezi societatea?”, întreabă Nicole Ritz, experta din Basel. Dacă boala va avea în continuare un impact redus asupra copiilor, poate va fi suficientă vaccinarea celor care prezintă factori de risc, dar dacă singurul beneficiu al imunizării copiilor este de a-i proteja pe bunicii lor, atunci “vaccinul trebuie să fie foarte sigur”, consideră aceasta.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza