Ce spune ministrul Sănătății despre stocul de ser antibotulinic, după decesul înregistrat săptămâna trecută

Ce spune ministrul Sănătății despre stocul de ser antibotulinic, după decesul înregistrat săptămâna trecută

Un bărbat a murit în urmă cu câteva zile de intoxicație cu toxină botulinică.

Ministrul Sănătății a fost întrebat despre situația stocurilor de ser antibotulinic, după ce un bărbat a murit de botulism săptămâna trecută, într-un spital din România.

"Nu sunt stocuri foarte mari, serul antibotulinic este un produs foarte rar în uniunea Europeană. Noi, în general, luăm serul din fostele state ale Uniunii Sovietice, de obicei luam din republica Moldova. Cu siguranță există ser antibotulinic la unele spitale de Boli Infecțioase din țară și cred că se putea găsi o soluție - sigur, nu știu cât de gravă a fost forma de botulism, pentru că ingerarea unei cantități mari de toxină poate duce la paralizie foarte rapid", a spus Alexandru Rafila, luni, într-o conferință de presă.

Un bărbat de 58 ani, din județul Olt, a murit, pe 21 septembrie, la Spitalul Județean de Urgență Slatina, după ce ar fi mâncat pește gătit acasă. Diagnosticul, confirmat după decesul pacientului, a fost acela de intoxicație cu toxină botulinică. 

Ce este botulismul

Botulismul este o afecțiune rară, care pune viața în pericol, provocată de toxina botulină. Neurotoxina este produsă de bacteria clostridium botulinum prezentă în mediul înconjurător (plante, sol, fructe, legume). Persoanele cu botulism au de obicei slăbiciune sau paralizie care începe de la cap și față și se extinde în jos în restul corpului.

Persoanele care se îmbolnăvesc de botulism pot avea:

  • Pleoape căzute
  • Vedere dublă sau încețoșată
  • Slăbiciune musculară la nivelul feței
  • Dificultăți la înghițire
  • Probleme de vorbire
  • Slăbiciune la nivelul brațelor și picioarelor

Botulismul poate afecta și mușchii care controlează respirația. Fără tratament, botulismul poate duce la moarte.

Bacteriile care provoacă botulismul, numite C. botulinum , se găsesc în mod natural în mediu, inclusiv în sol și praf. În anumite condiții (în special în medii cu conținut scăzut de oxigen, acid și zahăr), bacteriile pot crește și pot produce toxina botulină care provoacă paralizie.

Există trei tipuri de botulism și toate reprezintă urgențe medicale, având potențial letal. Botulismul alimentar se produce prin ingestia alimentelor contaminate. 

Alimentele care nu sunt procesate, conservate sau depozitate (în special refrigerate) în mod corespunzător pot crea mediul potrivit pentru ca bacteriile C. botulinum să crească și să producă toxina botulină. 

Alimentele riscante pot  include: alimente sau conserve de casă, în special carne sau legume (care nu sunt conservate corespunzător) - carne afumată, mezeluri, pește. Conservele contaminate pot avea capacul bombat.

Prepararea termică a alimentelor este cea mai sigură metodă de a preveni acest tip de toxiinfecție alimentară.

loading...
Comenteaza