Ce spune ministrul Sănătății despre testarea COVID a elevilor în școli

Ce spune ministrul Sănătății despre testarea COVID a elevilor în școli

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a afirmat cu privire la testele de salivă în şcoli că au existat "foarte multe presiuni" pentru introducerea acestora, dar acum nimeni nu-şi mai asumă răspunderea pentru efectuarea lor.

"Am avut (...) foarte multe presiuni, din toate părţile, de introducere a acestor teste de salivă şi foarte puţină răbdare de a înţelege ce înseamnă şi ce mecanisme presupune ulterior în aplicare aceste teste de salivă. Aceste teste de salivă au fost considerate un fel de miracol prin care noi o să rezolvăm ca copiii care poate sunt infectaţi să nu mai ajungă în sistemul educaţional. În momentul în care s-a introdus testul de salivă, s-a reglementat şi sigur trebuie să vină la un moment dat fizic şi să se pună în aplicare. Toate categoriile profesionale – şi eu îmi permit, dacă voi fi criticat îmi asum – care au propus, fie că e o parte a pedagogilor, o parte, nu toţi, o parte a părinţilor, o parte a asociaţiei elevilor, toţi s-au retras imediat, nimeni nu a mai vrut să îşi asume răspunderea cine să facă aceste teste de salivă. Cei care au spus până atunci că e absolut necesar, au transmis să vină statul să rezolve. Statul suntem noi. Noi suntem, cu toții, nu sunt alții… Nu e cineva de sus care vine și îți aduce 3.000 de medici și 3.000 de asistenți în școli. Nu avem! Noi trebuie să ne rezolvăm. Dacă ne-am dorit acest sistem, încă o dată, nu vreau să mă pronunț pe partea educațională, dacă sistemul educațional și-a dorit acest sistem, atunci sistemul educațional trebuie să-și rezolve această chestiune", a declarat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila miercuri seară la Digi24.

Ministrul a afirmat că în societate există fuga de răspundere.  

"Noi, în societate, avem acest sport de fugă de răspundere. Lansăm nişte idei, punem presiune, vrem să facem ceva, vrem ca statul să vină să ne rezolve nişte lucruri, chestiuni care unele dintre ele sunt absolut legitime, dar atunci când trebuie să pun şi eu munca mea puţin o jumătate de oră, cinci minute, atunci nu. Atunci unii, nu spun toţi, fug imediat de această răspundere", a mai declarat Cseke Attila. 
 
Referitor la procedura de administrare a testelor din salivă în unitățile de învăţământ, Cseke a precizat că aceasta nu presupune pregătire medicală sau condiţii speciale, iar legislaţia nu exclude utilizarea lor la domiciliu.  
 
"În acest context, decizia utilizării la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă revine sistemului educaţional", a spus ministrul.

Comenteaza