Ce valabilitate va avea "Pașaportul COVID"

Ce valabilitate va avea "Pașaportul COVID"

Adeverința electronică verde, propusă miercuri de Comisia Europeană, va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, are un rezultat negativ la test sau s-a vindecat de infecția cu SARS-CoV-2.

Adeverință electronică verde, așa-zisul Pașaport COVID, a fost propusă de Comisia Europeană cu scopul de a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19. Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, și vor include un cod QR care să le garanteze securitatea și autenticitatea.

CE spune că perioada de valabilitate a adeverințelor depinde de dovezile științifice și va fi stabilită de autoritățile de verificare în conformitate cu normele lor naționale. Pe măsură ce vor apărea noi dovezi științifice, se va putea ajusta perioada pentru care adeverințele vor fi valabile pentru derogarea de la cerințele de sănătate publică aplicabile.

Regulamentul propus garantează că adeverințele eliberate de alte state membre sunt acceptate pe baza acelorași norme ca cele aplicate adeverințelor eliberate la nivel național. Regulamentul introduce, de asemenea, câteva principii de bază, de exemplu, stabilind la 180 de zile perioada maximă de valabilitate a adeverinței de vindecare, scrie Euractiv.ro.

Aceste principii ar putea fi ajustate de Comisie prin intermediul unor acte delegate pentru a se alinia la noile dovezi științifice odată ce acestea vor fi disponibile.

Ce valabilitate va avea "Pașaportul COVID"

Comenteaza