CEAIUL MAGIC: efect ANTIDEPRESIV, tratează ULCERUL, HEMOROIZII, SINUZITA şi TUSEA, alungă CRAMPELE MUSCULARE

CEAIUL MAGIC: efect ANTIDEPRESIV, tratează ULCERUL, HEMOROIZII, SINUZITA şi TUSEA, alungă CRAMPELE MUSCULARE
Plantă folosită din bătrâni în medicina populară, este unul dintre cele mai puternice antidepresive naturale. Trebuie consumată însă cu atenţie, întrucât pe cât de multe beneficii aduce, pe atâtea contraindicaţii are.

Sunătoarea, cunoscută şi drept pojarniță, drobișor, fălcățea, harnică şi închegătoarem, este o plantă erbacee, perenă, cu tulpină dreaptă, ramificată în partea superioară, ușor lemnoasă în partea de jos, prevăzută de-a lungul ei cu două muchii, glabră și înaltă până la 1m.

Florile ei se culeg în zile uscate și însorite, din iunie și până în septembrie, prin tăiere cu foarfeca. Se usucă la umbră, în loc bine aerisit, întinse în strat subțire, pe hârtie sau pânză. După uscare, se păstrează în pungi de hârtie ori săculeți de panză în locuri uscate și întunecate.

Datorită hipericinei și pseudohipericinei, uleiului volatil și taninurilor, produsul are acțiune antiseptică, astringentă și cicatrizantă. Flavonozidele sunt răspunzătoare de acțiunea vasodilatatoare și hipotensivă, în timp ce acizii clorogenic și cafeic explică proprietățile antiinflamatoare și colagoge ale plantei.

Efect antidepresiv

Ceaiul de sunătoare are un puternic efect antidepresiv, ajutând la redarea bunei dispoziţii şi la tratarea stărilor de depresie şi de anxietate. Această proprietate este dată de hiperforina conţinută, un compus eficient în tratarea depresiilor minor-moderate, cu efecte secundare mai puţine decât medicamentele antidepresive.

Tratează ulcerul şi gastrita

Deşi ceaiul şi tinctura de sunătoare acţionează foarte lent, consumate regulat au efecte de lungă durată. Aceste preparate pot fi folosite cu încredere în tratarea gastritelor şi a ulcerelor gastrice.

Tratează hemoroizii

Extractul de sunătoare este folosit în tratarea hemoroizilor, prin spălări, aplicându-l pe timpul nopţii în cazul inflamaţiilor de colon. Înainte de administrare trebuie încălzit uşor.

Puternic detoxifiant

Acest ceai stimulează enzimele prezente în ficat, ajutând la o mai bună detoxifiere a organismului, prin eliminarea factorilor toxici din corp. 

Alungă crampele musculare

Sunătoarea poate fi folosită pentru a trata spasmele şi crampele musculare, reducând astfel riscul contuziilor şi a entorselor. Poate fi folosită şi pentru a reduce simptomele specifice menopauzei.

Tratează sinuzita şi tusea

Sunătoare are şi proprietati antivirale şi antibiotice, care ajută la ameliorarea congestiei şi a tusei. Este ideală pentru tratarea unor probleme precum sinuzita, răceala sau bronşita. 

Contraindicaţii

Consumul ceaiului de sunătoare poate diminua asimilarea anumitor medicamente în organism, având interacţiuni identificate sau suspectate cu medicamentele imunosupresoare,anticoagulante de tip cumarinic, antiepileptice, anti-astmatice, glicozide cardiace (în caz de tulburări de ritm cardiac şi insuficienţă cardiacă) şi inhibitoare de HIV.

Este contraindicat consumul de sunătoare pacienţilor care folosesc medicamente antidepresive, antiepileptice şi anticoagulante şi celor care superă de tulburarea bipolară. De asemenea, persoanele care fac chimioterapie nu au voie să comsume această plantă din cauza interacţiunii negative cu funcţiile ficatului.

Sunătoarea este interzisă pacienţilor care suferă de sindromul serotoninic, deoarece orice interacţiune cu această plantă poate spori simptomele, putând duce chiar la moartea pacientului.

Mai mult, este interzis consumul sunătoarei înainte sau împreună cu pastile contraceptive, în timpul sarcinii sau în perioada de alăptare. De asemenea, această plantă este nerecomandată copiilor şi celor care urmează să facă un transplant.

Comenteaza