Cele două mari scenarii pe care epidemiologii le iau în calcul la 5-7 zile după Paște

Cele două mari scenarii pe care epidemiologii le iau în calcul la 5-7 zile după Paște
| Foto: govtech.com

Sărbătorile pascale sunt un mare test privind comportamentul românilor în această perioadă. Sunt două scenarii pe care epidemiologii le iau în considerare în funcție de acest comportament.

Președintele Asociației de Epidemiologie din România, Doina Azoicăi, intervievată de Digi24, a declarat că există două scenarii: unul oprimist şi unul mai puţin optimist.

Scenariul mai puțin optimist

"Scenariul mai puțin optimist implică nerespectarea măsurilor, abateri de la reguli, care pot duce la o creștere a numărului de cazuri, o creștere exponențială în săptămâna viitoare.

Ce se poate întâmpla după 5 – 7 zile de la acest moment în care, din păcate, unii nu țin cont de recomandări se va răsfrânge nu numai în cazuri de cazuri, ci și cel de decese. Sper ca oamenii să fie conștienți și acest scenariu să nu fie valabil. Pentru că, altfel, există riscul de presiune mai mare asupra unităților medicale.

Sper ca lumea să fie conștientă că totul depinde de fiecare în parte.

Scenariul optimist

Dacă vom respecta aceste măsuri stricte, trebuie doar să fim consecvenți în aplicare, ceea ce ar duce la o scădere a numărului de cazuri în 4 săptămâni, ceea ce ar putea duce la ținerea sub control a situației, se va trece treptat la revenirea la o normalitate de tranziție.

Cred că sunt cele două scenarii dintre care toată lumea va opta pentru cel optimist cu o condiție: respectarea regulilor de distanțare socială și a celei de bază – limitarea contactelor chiar și cu persoane cunoscute", a explicat, la Digi24, Doina Azoicăi.

Comenteaza