Video Centru de Neurochirurgie, ridicat pe "ruinele" Clinicii de Medicina Muncii. Ungureanu: "S-a pus termopan la jeg "

Centru de Neurochirurgie, ridicat pe "ruinele" Clinicii de Medicina Muncii. Ungureanu: "S-a pus termopan la jeg "
| Foto: Spitalul Clinic Județean de Urgență

Un Centru Național de Excelență în Neurochirurgie va fi amenajat în locul actualei Clinici de Medicina Muncii din Cluj-Napoca, o clădire distrusă, construită în anul 1974. Investiția Ministerului Sănătății se ridică la 45 de milioane de euro.

"Din cauza unor orgolii, din cauza lipsei de viziune, din cauza incompetenței, în loc să se construiască un Centru de Excelență în Neurochirurgie de care este mare nevoie, întrucât Clinica de Neurochirurgie, unde am filmat de foarte multe ori, este o ruină, o mizerie, se distruge o clinică în detrimentul altei instituții medicale", arată Emanuel Ungureanu, deputat USR de Cluj, într-o filmare realizată la Clinica de Medicina Muncii.

Clădirea a fost lăsată să se deterioreze intenționat de conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, susține Ungureanu, pentru a face loc Centrului Național de Excelență în Neurochirurgie, inițiativă ce aparține lui Ștefan Florian, şeful Clinicii de Neurochirurgie din Cluj-Napoca.

"Această clinică a fost distrusă bucată cu bucată în ultimii ani de către conducerea Spitalului Județean, cu scopul de a se construi aici o Clinică de Neurochirurgie. Este o ruină din care a anunțat doamna ministru al Sănătății că se va face un centru de excelență de 45 de milioane de euro. Bună parte dintre geamuri sunt din lemn învechit, în alte locuri s-a pus termopan la jeg. Scările au fost peticite cu bitum. Clinica a fost construită de Ministerul Minelor în anul 1974", a adăugat deputatul clujean.

"Nu are nicio logică să construim acel centru de excelență aici. O Clinică de Neurochirurgie este binevenită, este necesară, dar nu distrugând alta. În această clinică s-au realizat performanțe, am avut zeci de contracte de cercetare. Avem prioritate pe plan internațional cu privire la unele elemente de patologie, studii publicate în anualele Academiei de Știință din New York. La noi s-au făcut câțiva pași după aderarea României la UE. Să știți că legislația în domeniul Muncii, în România, este foarte bună, fiind în total acord cu legislația europeană. Numai că nu se aplică mai nimic din toate acestea”, a arătat profesorul Aristotel Cocârlă, care și-a dus activitatea în cadrul Clinicii de Medicina Muncii timp de 51 de ani.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, în urmă cu câteva săptămâni, că la Cluj-Napoca va fi construit un Centru Național de Excelență în Neurochirurgie, pentru care ministerul alocă 45 de milioane de euro. "Pentru Cluj, un proiect de importanţă naţională, spun eu, este promovat de către Spitalul Judeţean de Urgenţă, astfel încât vom finanţa un Centru Național de Excelență în Neurochirurgie, un proiect care are finalizat studiul de prefezabilitate, un proiect absolut extraordinar şi generos pentru partea de neurochirurgie şi nu numai", a spus Pintea, în conferinţa de presă susţinută alături de preşedintele European Federation of NeuroRehabilitation Societies (EFNR), Dafin Mureşanu.

Pintea a mai spus că lucrările au urma să înceapă până la sfârşitul anului: "Va avea toată aparatura necesară, adică RMN, CT, angiograf, robot".

Comenteaza