Cercetător din China, afirmație BOMBĂ despre COVID. Ce spune despre virusul care ar fi pornit din Wuhan

Cercetător din China, afirmație BOMBĂ despre COVID. Ce spune despre virusul care ar fi pornit din Wuhan

Originea virusului care a declanșat pandemia de COVID-19, care ar fi ucis, până în prezent, peste 6,8 milioane de persoane, rămâne încă un mister.

În calitate de șef al Centrului pentru Controlul Bolilor din China, profesorul George Gao a jucat un rol cheie în răspunsul la pandemie și în eforturile de a depista originile acesteia.

Guvernul chinez respinge orice sugestie că boala ar fi putut proveni dintr-un laborator din Wuhan.

Dar profesorul Gao este mai nuanțat, scrie bbc.com.

Într-un interviu pentru podcastul BBC Radio 4 Fever: The Hunt for Covid’s Origin, profesorul Gao spune: „Întotdeauna poți suspecta orice. Asta este știința. Nu excludeți nimic”.

Virolog și imunolog de vârf la nivel mondial, profesorul Gao este acum vicepreședinte al Fundației Naționale de Științe Naturale din China, după ce s-a retras de la CDC anul trecut.
 
Într-un posibil semn că guvernul chinez ar fi luat teoria scurgerii din laborator mai în serios decât sugerează declarațiile sale oficiale, profesorul Gao mai spune BBC că a fost efectuată un fel de investigație oficială asupra Institutului de Virologie din Wuhan (WIV).

„Guvernul a organizat ceva”, spune el, dar adaugă că nu a implicat propriul său departament, China CDC.

L-am rugat să clarifice dacă asta înseamnă că o altă ramură a guvernului a efectuat o căutare oficială a WIV - unul dintre laboratoarele naționale de top din China, despre care se știe că a petrecut ani de zile studiind coronavirusurile.

„Da”, a răspuns el, „laboratorul acela a fost verificat de două ori de către experții în domeniu”.

Este prima recunoaștere a faptului că a avut loc un fel de investigație oficială, dar, deși profesorul Gao spune că nu a văzut rezultatul, el a „auzit” că laboratorul a fost declarat conform din punct de vedere sanitar.

„Cred că au ajuns la concluzia că cei de acolo respectă toate protocoalele. Nu au găsit nicio deficienţă”.

Virusul care provoacă Covid, aproape sigur, a venit cândva de la lilieci. Dar o întrebare controversată este - cum a ajuns de la lilieci la noi? De la început au existat două posibilități: că virusul s-a răspândit în mod natural de la lilieci la oameni, poate prin intermediul altor animale. Mulți oameni de știință spun că greutatea dovezilor sugerează că acesta este scenariul cel mai probabil, și alta - că virusul a infectat pe cineva implicat în cercetare care a fost concepută pentru a înțelege mai bine amenințarea virușilor care apar din natură, sunt oameni de știință care spun că nu există suficiente dovezi pentru a exclude această posibilitate.

Afirmațiile profesorului Gao despre neexcluderea unei scurgeri de laborator par serios în contradicție cu poziția declarată public a Chinei. Chiar riscante.

„Așa-numita „scurgere de laborator” este o minciună creată de forțele anti-Chine. Este motivată politic și nu are o bază științifică”, se arată într-un comunicat furnizat de ambasada chineză în Marea Britanie.

În propaganda sa, guvernul chinez a promovat o a treia teorie proprie, ciudată și neîntemeiată.

Virusul, spune acesta, nu a venit din laborator sau de la piața de animale din Wuhan, ci ar fi putut fi adus în țară pe ambalajele alimentelor congelate.

„Chiar nu știm de unde a venit virusul… întrebarea este încă deschisă”, a comentat profesorul Gao pentru BBC.

O anchetă despre originea COVID-19 realizată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ajuns la concluzia că este "extrem de puţin probabil" ca virusul să fi scăpat dintr-un laborator.

Planurile pentru desfăşurarea celei de-a doua faze a anchetei OMS, ce includeau investigaţii în laboratoarele din zona metropolei Wuhan, au fost respinse de Guvernul chinez, au precizat realizatorii podcastului difuzat de BBC Radio 4. 

Comenteaza