Update Cine scapă de "taxa pe boală". Anunțul lui Ciolacu

Cine scapă de "taxa pe boală". Anunțul lui Ciolacu

Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă care scutește de la plata contribuţiei sociale pentru indemnizaţiile de concediu medical anumite categorii de pacienți sau persoane.

Vor fi scutiţi de la plata contribuţiei sociale de 10% pe concediile medicale pacienţii cu afecţiuni oncologice, mamele cu copii bolnavi, gravidele, a informat, joi, premierul Marcel Ciolacu, la începutul reuniunii săptămânale a guvernului.

"Începem prin a rezolva, cum am promis zilele trecute, problema concediilor medicale. Introducem azi prin ordonanţă de urgenţă scutirea de la plata contribuţiei sociale pentru indemnizaţiile de concediu medical în cazul mamelor cu copii bolnavi, al gravidelor, al pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi al cazurilor de urgenţă", a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul a subliniat că modificarea va fi făcută chiar astăzi: "Dacă este nevoie chemăm toată conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să lucreze azi la Guvern, pentru că acest act trebuie aprobat astăzi".

Impozitarea cu 10% a concediilor medicale a fost introdusă în decembrie 2023 prin ordonanță de urgență.

Senatul a decis încă din luna februarie eliminarea impozitării concediilor medicale, după ce senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a depus un amendament în acest sens, care a trecut de comisii si a ajuns apoi în plen. Cu toate acestea, ordonanţa a rămas în vigoare, fiind blocată în Parlament.

Chestionat, în urmă cu o săptămână, pe acest subiect, într-un briefing de presa la Palatul Victoria, ministrul PNL al Finanțelor, Marcel Boloș, a răspuns: 

"Proiectul este în forma finală la Camera Deputaților și asteptăm să vedem ce modificări mai intervin asupra textului. Să nu uităm situația în care suntem cu concediile medicale - în cursul anul 2023 am avut 3.263.000 de concedii medicale, 24 de milioane de zile de concedii medicale acordate si am cheltuit din bugetul de stat 6,9 miliarde de lei. Suntem în situația paradoxală în care cel care stă în concediu medical primește mai mulți bani decât atunci când este la serviciu. Am spus și repet că nu discutăm de bolnavii oncologici, nu discutăm de indemnizația maternală și de copiii care au nevoie de îngrijiri. Dar situația în care suntem acum nu asigură sustenabilitatea bugetului de asigurări sociale de sănătate".

UPDATE: "Guvernul a inclus azi, prin ordonanţă de urgenţă, şi o măsură socială de ordin medical, de asemenea mult aşteptată, şi anume scutirea de la plata contribuţiei sociale pentru indemnizaţiile de concediu medical în cazul gravidelor, al mamelor cu copii bolnavi, al pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi pentru cazurile de urgenţă", a precizat Mihai Constantin, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, la finalul şedinţei Executivului.

Acesta a precizat că măsura se aplică şi în cazul concediilor postnatale. 

Comenteaza