Cluj: Cât vor costa Spitalul Pediatric Monobloc și Centrul Integrat de Transplant / Sumele sunt uriașe

Cluj: Cât vor costa Spitalul Pediatric Monobloc și Centrul Integrat de Transplant / Sumele sunt uriașe
| Foto: Facebook.com/cjcluj

Consiliul Județean Cluj a aprobat, luni, proiectele privind construirea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca și a Centrului de Transplant Multiorgan Cluj. Cele două mari proiecte ar putea ajunge să coste aproximativ 3 miliarde de lei.

Liderul forului administrativ județean Cluj, Alin Tișe, speră că ambele proiecte ce vor deservi întreaga regiune să primească finanțare din PNRR.

Potrivit referatelor de aprobare, valoarea totală a proiectului Construirea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca este în cuantum de 1.623.435.000 lei (fără TVA), respectiv 1.929.849.903,83 lei (TVA inclus), conform documentației tehnice, iar valoarea totală a proiectului Construirea Centrului de Transplant Multiorgan Cluj este în cuantum de 790.364.179 lei (fără TVA), respectiv 939.655.565 lei (TVA inclus).

Maternitate în cadrul Spitatului Pediatric?

În cadrul dezbaterilor din ședința Consiliului Județean Cluj s-a adus în discuție ideea unei maternități la parterul viitoarei construcții sau chiar pe un etaj întreg. Alin Tișe a fost de acord cu ideea, dar rămâne de văzut ce spun cei de la Guvern.

Primul spital pediatric în sistem integrat construit de la zero, după Revoluție, de către o autoritate publică, va fi edificat pe un teren de cca. 17 hectare, în cartierul clujean Borhanci și va dispune de 515 paturi pentru spitalizare continuă, 30 de paturi aferente serviciului ATI și 51 de paturi pentru spitalizarea de zi.

Unitatea cu profil regional, care va fi și un model de bună practică în domeniul infrastructurii medicale mari, va fi un centru de excelență clinică și științifică, la cele mai înalte standarde europene, urmând să ofere un spectru larg și complex de servicii medicale destinate micuților pacienți.

Cum va arăta Centrul Integrat de Transplant

Edificiul medical ultramodern, de pe str. Hașdeu, va integra facilitățile necesare pentru patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic și renal, iar în cadrul acestuia toate circuitele, spațiile și funcțiunile necesare vor fi realizate la cele mai înalte standarde din domeniu.

Centrul de Transplant Multiorgan de la Cluj va avea 280 de paturi pentru pacienți, 176 de locuri de parcare și va dispune de 12 săli de operație și chirurgie, zone de Imagistică și U.P.U., laboratoare, unitatea de transfuzii și recoltare sânge, zona A.T.I., cabinete medicale și săli de cercetare, saloane, heliport, etc.

Comenteaza