Cluj: Proiecte pe bani europeni pentru lupta împotriva cancerului. Peste 200.000 de femei ar putea fi ajutate

Cluj: Proiecte pe bani europeni pentru lupta împotriva cancerului. Peste 200.000 de femei ar putea fi ajutate

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a inițiat un proiect de hotărâre privind aprobarea unui protocol de colaborare cu Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca. Protocolul prevede sprijinirea unității sanitare în vederea derulării a două proiecte cu finanțare europeană ce vizează prevenția, respectiv descoperirea în stadii cât mai incipiente a cancerului.

Ambele programe de screening urmăresc informarea, educarea pentru sănătate și testarea în masă a populației supuse riscului.

„Cred cu tărie că doar sănătatea și educarea populației asigură viitorul unei comunități și al societății, în ansamblu. Conștienți fiind de importanța prevenției și a intervenției timpurii în lupta cu o boală atât de gravă, am decis să susținem, prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție, aceste proiecte. Dat fiind faptul că sănătatea este bunul cel mai de preț, încurajez doamnele să acceseze serviciile oferite, în aceste proiecte, în mod gratuit. Prevenția și diagnosticarea la timp salvează vieți!”, a transmis șeful CJ Cluj, Alin Tișe.

Primul proiect, axat pe cancerul de col uterin, urmărește depistarea precoce și, în acest fel, reducerea incidenței acestuia, respectiv reducerea mortalității specifice, pe termen mediu și lung, prin intervenții de screening organizat.

Proiectul are ca și grup țintă peste 170.000 de femei, cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani, din cele șase județe ale regiunii Nord-Vest, respectiv Cluj, Sălaj, Satu Mare, Maramureș, Bihor și Bistrița-Năsăud.

Cel de-al doilea proiect sprijinit de Consiliul Județean Cluj are ca obiectiv general creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate și de servicii orientate către prevenție, depistare precoce – screening, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân. Grupul țintă este constituit din 40.000 de femei cu vârsta între 50 și 69 de ani, care locuiesc în regiunile Nord-Vest, Vest.

Sprijinul Consiliului Județean constă în punerea la dispoziție, în mod gratuit, a unor spații aflate în proprietatea sa, unde să fie realizate procedurile specifice, respectiv asigurarea cheltuieilor de funcționare a acestor spații.

Totodată, Consiliul Județean va facilita dialogul Institutului Oncologic cu autoritățile locale din județ, precum și cu mediul de afaceri, în vederea creșterii numărului de beneficiari. De asemenea, pentru ca informația referitoare la desfășurarea inițiativelor să ajungă la cât mai mulți cetățeni, instituția clujeană va asigura o promovare intensă a acestora.

Comenteaza