Foto Clujul culege DEJA roadele organizării de FESTIVALURI cu zeci de mii de oameni, în plin val Delta: "A ajuns fruncea la infectare"

Clujul culege DEJA roadele organizării de FESTIVALURI cu zeci de mii de oameni, în plin val Delta: "A ajuns fruncea la infectare"

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma a făcut o analiză a exploziei cazurilor de COVID-19 la Cluj care arată legătura acesteia cu evenimentele organizate cu zeci de mii de oameni în plin val patru al pandemiei. 

Clujul a bravat la rata de imunizare ridicată a locuitorilor din oraş şi judeţ. Însă nu e suficient pentru a-i păstra pe cetăţeni departe de varianta Delta a COVID, atâta timp cât oraşul se umple din două în două zile cu zeci şi chiar sute de mii de vizitatori la evenimentele culturale sau religioase organizate. 

Cercetătorul Octavian Jurma a publicat pe pagina de socializare o analiză a efectului organizării acestor evenimente mari şi rata incidenţei infectărilor cu COVID-19. 

Clujul culege deja roadele organizării unor evenimente cu zeci de mii de oameni în plin val Delta

"Nu mă aşteptam să vedem aşa curând pe curba incidenţei la 14 zile impactul festivalului de 10 zile care a avut loc între 6 şi 15 august 2021 în Cluj. Tocmai de acea, folosesc un indicator la 3 zile numit DM3 (densitatea medie la 1 milion) care urmăreşte evoluţia pe termen foarte scurt (3 zile).

Aşa cum se vede Clujul culege deja roadele organizării unor evenimente de zeci de mii de oameni în plin val Delta-4 şi a ajuns "fruncea" la infectare pe acest indicator. De două zile Clujul se menţine pe locul 1, cu cea mai mare densitate de cazuri la 1 milion de locuitori din România.

Incidenţa la 100,000 de locuitori (calculată după standardul internaţional) s-a dublat în ultimele 8 zile şi aproape s-a triplat în ultimele 14 zile. Incidenţa oficială la 1,000 (calculată după standardul românesc) s-a dublat în ultimele 10 zile, dar aceasta este cu 3 zile în urmă şi include perioada dinaintea festivalului.

E păcat că nu se culeg mai multe date în jurul acestor evenimente dacă tot facem asemenea experimente. Deoarece incidenţa la 100,000 (NRK14) măsoară retrograd evoluţia la 14 zile, pentru moment putem remarca doar că tulpina Delta este atât de infecţioasă încât produce un efect pe curba reală a infectărilor la 4-5 zile de la un eveniment.

Aşa cum se vede limita intervalului de 14 zile (linia roşie verticală) se află încă în interiorul festivalului, deci vom mai avea încă 4 zile până efectul său complet se va developa în rata de infectare din Cluj. În absenţa completă a monitorizării post-eveniment în Romania, putem măsura doar impactul local şi nu ştim câte cazuri sunt de fapt exportate şi diagnosticate în alte judete pe lângă Cluj.

Oricum, În perioada următoare se vor cumula în media naţională efectul tuturor festivalurilor şi evenimentelor organizate în multe judeţe din România după Marea Relaxare din 1 august 2021.

Clujul este doar un prim exemplu de ce poate face tulpina Delta în unul din cele mai vaccinate, civilizate şi mai bine gestionate judeţe din Romania. Vă las pe voi să vă imaginaţi ce va face tulpina Delta în judeţele cu rata de vaccinare şi educaţie mult mai scăzută..."

Notă:
DM3 are la baza media din ultimele 3 zile raportata la populatie, nu incidenta cumulata.
Banda verde contine incidenta oficiala iar cea portocalie incidenta NRK14 din ultimele 14 zile.", arată Octavian Jurma în analiza sa. 

Comenteaza