Incineratoarele autorizate de deșeuri farmaceutice, lipsă la Cluj

Incineratoarele autorizate de deșeuri farmaceutice, lipsă la Cluj

Puține orașe din țară dispun de incineratorare speciale pentru incineratoare farmaceutice, iar Cluj-Napoca nu se află printre acestea.

România nu are o soluție eficientă pentru deșeurile farmaceutice. Deși există un ordin ministerial care plasează farmaciștilor responsabilitatea colectării de la populație a medicamentelor expirate, în practică procesul este costisitor și riscant, conform TVR

Medicamentele cu termen de valabilitate expirat sau cele prescrise de medici, dar care nu au fost utilizate din cauza reacțiilor adverse sunt considerate deșeuri farmaceutice. Problema este că acestea sunt periculoase și nu se recomandă să fie aruncate împreună cu gunoiul menajer.

Există o lege care prevede că farmaciștii sunt cei care trebuie să preia medicamentele expirate și să le dea mai departe unor firme de incinerare, însă farmaciștii spun că este nevoie de tomberoane speciale, care costă, iar dacă acestea nu există, celelalte medicamente din stocul farmaciei pot fi contaminate de cele expirate.

Potrivit acestora, cea mai bună soluție ar fi amplasarea unor tomberoane speciale în afară farmaciei, unde pacienții să le arunce direct. În Cluj-Napoca nici nu există un incinerator autorizat pentru aceste deșeuri. Nici în țară situație nu arată foarte bine, pentru că există doar câteva incineratoare speciale, printre care cele de la București, Brăila și Târgu-Mureș.

Comenteaza