Şcolile şi grădiniţele din Floreşti, fără medici şi asistente VIDEO

Şcolile şi grădiniţele din Floreşti, fără medici şi asistente VIDEO
1.000 de copii au fost lăsaţi fără asistenţă medicală, din cauza unui gol legislativ din sistemul sanitar. În şcolile şi grădiniţele din comuna Floreşti nu există niciun medic şi nicio asistentă. Există cabinete medicale şi apartură de specialitate, dar acestea zac nefolosite. Autorităţile au cerut în repetate rânduri angajarea unui medic şcolar şi a cinci asistente, însă răspunsul venit de la Ministerul Sănătăţii şi de la Guvern a fost mereu acelaşi: nu se poate.

În şcolile si grădiniţele din Floreşti învaţă aproape o 1.500 de copii. De sănătatea lor nu au grijă medicii şcolari, cum ar fi normal, ci dascălii şi un medic de familie care face voluntariat.

Ca să evite declanşarea unor epidemii, părinţii păstrează legătura cu educatorii şi profesorii. Iar în cazul în care copiii prezintă semne de boală, părinţii îi ţin acasă, pentru a nu îşi îmbolnăvească colegii.

Autorităţile locale au investit peste o sută de mii de lei în amenajarea a patru cabinete medicale şcolare. Numai că acestea stau închise încă de anul trecut, din cauză că posturile de medici şi asistenţi sunt blocate. Doar femeile de serviciu mai intră acolo din când în când, să şteargă praful.

Chiar dacă în bugetul local din Floreşti există fonduri pentru plata salariilor celor 6 cadre medicale de care este nevoie în cabinetele şcolare, actuala legislaţie îi împiedică pe primari să îi plătească pe medicii şcolari.

Reporter: Ancuţa Stăvar
Imagine: Florin Dan

 

Comenteaza