Coronavirus / Algoritmul a fost actualizat. Cine va fi testat

Coronavirus / Algoritmul a fost actualizat. Cine va fi testat

Algoritmul de testare pentru COVID-19 a fost actualizat şi publicat vineri pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Potrivit documentului elaborat de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în vederea optimizării activităţilor de testare pentru COVID-19, de internare şi de externare, se cere respectarea noilor recomandări.

Potrivit INSP, recomandările au la baza documentul elaborat de Comisia Europeană, pe baza sfatului științific oferit de Centrul European de Control al Bolilor (ECDC).

"În acest moment Romania se află în stadiu pre-epidemic, înregistrandu-se cazuri de import și cazuri de transmitere locală restransă (generatia 2, 3 si 4), neexistand încă dovezi de transmitere intra-comunitară sustinuită. În aceste conditii strategia trebuie să fie axată pe detectarea rapidă a cazurilor de COVID-19, în vederea limitării transmiterii, şi pe obţinerea de dovezi de transmitere comunitară nedetectată", arată sursa citată.

Astfel, prioritizarea testării în ordinea descrescătoare a importanţei este:

* Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internaţională;

* Contacţi apropiaţi simptomatici ai cazurilor confirmate;

* Personal medico-sanitar simptomatic;

* Cazuri de pneumonie fără altă etiologie, din toate categoriile de vârstă şi din toate spitalele;

* Cazuri de SARI fără altă etiologie, din toate categoriile de vârstă şi din toate spitalele;

* Persoane instituţionalizate simptomatice;

* Pacienţi înainte de procedura de transplant (asimptomatici) şi donatorii de celule stem hematopoietice înainte de donare.

Testarea se face doar la recomandarea medicului, atât în sistemul public, cât şi în cel privat.

Potrivit documentului, nu fac obiectul testării contacţi asimptomatici ai cazurilor confirmate, inclusiv personal medico-sanitar, şi persoane asimptomatice cu istoric de călătorie internaţională. În aceste cazuri este prevăzută testare ulterioară la apariţia simptomatologiei în decurs de 14 zile de la ultimul contact, respectiv de la data intrării în România. 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

loading...
Loading...
Comenteaza