COVID-19 vs GRIPĂ. Diferențe și asemănări

COVID-19 vs GRIPĂ. Diferențe și asemănări

Specialiștii au arătat care sunt asemănările și diferențele dintre cele două boli și au explicat de ce boala provocată de coronavirus este mult mai periculoasă.

Atât gripa, cât și COVID-19 sunt boli respiratorii infecţioase și, chiar dacă au simtome comune, acestea sunt provocate de două virusuri diferite.

Lisa Maragakis, director la Institutul de Prevenţie a Infecţiilor Johns Hopkins, a explicat cum gripa şi COVID-19 sunt similare, dar şi diferite.

ASEMĂNĂRI

Simptome:

Ambele provoacă febră, tuse, dureri corporale, oboseală, uneori vărsături şi diaree.

Pot duce la pneumonie.

Transmitere:

Ambele pot fi răspândite de la o persoană la alta prin picături în aer de la o persoană infectată care tuşeşte, strănută sau vorbeşte.

Gripa poate fi răspândită de o persoană infectată timp de câteva zile înainte de apariţia simptomelor şi se crede că COVID-19 este răspândită în aceeaşi manieră, dar nu ştim încă sigur.

Tratament:

Niciunul dintre virusuri nu este tratabil cu antibiotice, care funcţionează doar asupra infecţiilor bacteriene, au spus specialiștii, conform Mediafax.

Ambele pot fi tratate prin abordarea simptomelor, cum ar fi reducerea febrei. Cazurile severe pot necesita spitalizare şi sprijin, cum ar fi ventilaţia mecanică.

DIFERENŢE

Cauze:

COVID-19: este cauzat de noul coronavirus apărut 2019 în Wuhan, China, numit 2019-nCoV.

Gripa: Este cauzată de mai multe tipuri şi tulpini de virusuri gripale.

Transmitere:

În timp ce atât gripa, cât şi COVID-19 pot fi transmise în moduri similare, există şi o posibilă diferenţă: coronavirusul ar putea fi răspândit pe cale aeriană, ceea ce înseamnă că picăturile minime rămase în aer ar putea provoca boala şi altor persoane chiar şi după ce persoana bolnavă nu mai este aproape.

Vaccin:

COVID-19: În acest moment nu este disponibil niciun vaccin.

Gripa: Un vaccin este disponibil şi este eficient pentru a preveni unele dintre cele mai periculoase tipuri de gripă sau pentru a reduce severitatea acesteia.

Număr infecţii:

COVID-19: Aproximativ 84.119 de cazuri la nivel mondial.

Gripa: numărul infecţiilor este estimat la 1 miliard de cazuri la nivel mondial.

Decese:

COVID-19: Peste 3.000 de decese în lume până la 29 februarie. Ucide aproximativ 1,4% dintre persoanele infectate, potrivit celor mai recente date.

Gripa: Între 291.000 şi 646.000 decese în lume pe an. Ucide aproximativ 0,1% dintre persoanele infectate.

Comenteaza