VEŞTI BUNE! În România crește numărul de donatori de plasmă de la cei vindecați de Covid-19

VEŞTI BUNE! În România crește numărul de donatori de plasmă de la cei vindecați de Covid-19
| Foto: Mediafax

Condițiile în care se face recoltarea, testarea şi distribuţia plasmei sunt stabilite printr-un ghid si protocol european. Cu toate acestea în Romania când vine vorba de recoltarea de plasmă convalescentă de la donatorii vindecaţi de Covid 19, lucrurile nu sunt aşa simple.

 

Iată o veste bună. Florin Hozoc, reprezentantul firmei care a donat statului 20 echipamente de plasmafereză, spune că toate persoanele vindicate care confirmă infectarea cu virisul Sars-CoV-2 pot să doneze. Dacă au trecut deja 28 de zile de la acest test, nu mai au nevoie de niciun alt document.

În plus, pacienţii care şi-au făcut în mod voluntar, pe banii lor, teste de anticorpi şi au o cantitate suficientă de anticorpi în plasmă, pot merge să doneze după 14 zile de la acest test de anticorpi.

„În ultimele 8 luni de zile, Ministerul Sănătăţii nu a făcut nimic pentru a mări numărul personalului care lucrează în centrele de transfuzie, nici măcar nu a deblocat posturile care au fost blocate în urmă cu 10 ani când a fost acea criză şi s-au tăiat posturile”, spune Florin Hozoc, CEO al firmei care a donat statului aparate de plasmafereză.

„De peste o săptămână, împreună cu Institutul Naţional de Hematologie, am declanşat o campanie de informare a tuturor pacienţilor internaţi în spitale cu Covid”, adaugă el. „La externare, ataşat la biletul de externare primesc un cartonaş pe care au toate informaţiile şi au numerele de contact ale centrelor de tarnsfuzie.”

Deşi avem un program făcut de STS, acel Covidform,  care centrazilează pacienţii confirmaţi pozitiv, iar centrele de transfuzie din toată ţăra au acces la acesta, lipsa de personal işi spune cuvântul. O pacientă infectată cu noul coronavirus nu a ştiut ce să facă pentru a dona, a aşteptat să fie contactată de cei de la STS, dar nu a primit niciun răspuns.

„Am intrat pe centrul de transfuzii Bucureşti, însă nu am găsit informaţii actuazlizate, ultimele erau actualizate undeva din august şi se menţiona acolo că se poate dona doar cu un bilet de ieşire din spital sau cu avizul de la DSP. După ce am încercat de căteva ori, ai aşa un sentiment că vrei să faci ceva şi nu reuşeşti şi la un moment dat s-ar putea să renunţi”, povesteşte Luciana Moisoiu, potenţial donator.

Comenteaza