Creşte numărul deceselor provocate de gripă. Numărul victimelor a ajuns la 34

Creşte numărul deceselor provocate de gripă. Numărul victimelor a ajuns la 34

România se pregăteşte să declare epidemie de gripă după ce, în ultimele săptămâni, cazurile de îmbolnăviri au crescut alarmant, iar numărul deceselor cauzate de virusul gripal a ajuns la 34.

Numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% față de nivelul așteptat, potrivit unui anunț făcut de Ministerul Sănătății. Conform raportărilor INSP, săptămâna 14-20 ianuarie a avut un caracter epidemic, la fel că și săptămâna anterioară acesteia.

Conform specialiștilor, daca și cea de a 3-a săptămâna consecutiv își va menține caracterul epidemic, va fi declarată epidemia de gripă, transmite MS.

Numărul deceselor provocate de gripă crește de la o zi la altă. Bilanțul a ajuns la 34 de români care au murit de când a început sezonul virozelor respiratorii.

Ministerul Sănătății a achiziționat 25.000 de doze de vaccin

În urmă analizei solicitărilor transmise de medicii de familie și centralizate de Direcțiile de Sănătate Publică, Ministerul Sănătății a demarat procedurile pentru a achiziționa suplimentar un număr de aproximativ 25.000 de doze de vaccin.

"Este îmbucurător faptul că numărul persoanelor din categoriile de risc au ales să se vaccineze în număr mai mare în acest sezon, astfel încât din cele 1.300.000 de doze achiziționate inițial de Ministerul Sănătății mai sunt la medici de familie aproximativ 24.000.

Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei, de aceea am decis să suplimentăm numărul de vaccinuri gripale pentru a oferi protecție unui număr cât mai mare de persoane din categoriile de risc, pentru care asigurăm vaccinarea gratuită. Vom urgență procedurile de achiziție și estimăm că săptămâna viitoare poate începe distribuirea acestora către medicii de familie", a adăugat Sorina Pintea.

Iată recomandările specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândirii virusului gripal:

-Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripă și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;

-Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

-Respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiște de unică utilizare sau tușe/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);

-Igiena adecvată a maniilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

-Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;

-Continuarea vaccinării antigripale.

În funcție de situația epidemiologică, unitățile sanitare sunt responsabile să limiteze accesul vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc crescut, conchide Ministerul Sănătăţii.

Comenteaza