Corina Creţu, la Cluj, despre Spitalul Regional: "Este trist că a fost aprobat în 2015 ; suntem în 2018 şi nu e gata". Accesul este încă în aer

Corina Creţu, la Cluj, despre Spitalul Regional: "Este trist că a fost aprobat în 2015 ; suntem în 2018 şi nu e gata". Accesul este încă în aer

Spitalul Regional de Urgenţă (SRU) din Cluj ar urma să fie operaţional la finalul anului 2023, investiţia ridicându-se la o jumătate de miliard de euro, bani alocaţi din fonduri europene, guvernamentale, judeţene şi locale.

Comisarul european pentru dezvoltare regională, Corina Creţu, a declarat, la Cluj, că speră ca lucrările de construire a celor trei spitale regionale de urgenţă să înceapă până la sfârşitul anului viitor.

"Au fost întârzieri şi nu mă voi feri niciodată să avertizez statele membre atunci când sunt întârzieri în ceea ce priveşte infrastructura pentru investiţii importante, dar acum Banca Europeană de Investiții a aprobat studiile de fezabilitate pentru spitalele de la Cluj şi Iaşi, urmează Craiova. Proiectele vor sosi la Comisia Europeană până la sfârşitul acestui an, noi sperăm să le aprobăm cât mai repede.

Vor începe după aceea licitaţiile, iar speranţa mea este ca, până la sfârşitul anului 2019, să înceapă construcţia efectivă. Banii pot fi cheltuiţi până în 2023. Este trist că au fost semnate în iulie 2015 şi s-a prevăzut ca studiile de fezabilitate să fie gata în 2016. Suntem în 2018 şi nu sunt gata. Sperăm că vor fi mai rapide construcţiile decât elaborarea documentaţiilor", a spus Corina Creţu, citată de agerpres.ro. 

Aproape 900 de paturi

SRU Cluj va avea o suprafaţă totală de 120.621 mp, din care cea mai mare parte (49.000 mp) pentru servicii medicale şi chirurgicale. Alţi 19.000 mp vor fi destinaţi serviciilor de tratament.

Unitatea medicală ce urmează să fie construită în cea mai mare comună din ţară (Floreşti, n. red.) va dispune de 849 de paturi de spitalizare continuă şi alte 64 de spitalizare de zi. De asemenea, va fi echipată cu aparatură de înaltă tehnologie care va permite efectuarea de proceduri minim invazive, chiar în cazuri dificile, complexe.

Organizarea fluxului de pacienţi va permite creşterea calităţii îngrijirilor, raţionalizarea resurselor, dar şi dezvoltarea şi optimizarea serviciilor de spitalizare de zi şi a celor ambulatorii. Noua unitate va prelua rolul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) şi servicii medicale din alte unităţi sanitare.

Investiţie de 500 de milioane de euro

Costurile totale ale noului spital din Cluj se ridică la 500 de milioane de euro, cu taxa pe valoarea adăugată, banii fiind alocaţi din fonduri europene, bugetul de stat, iar pentru utilităţi, de la autorităţi locale şi judeţene. Conform ministrului sănătăţii, în costurile realizării spitalului au fost incluse şi banii necesari reabilitării şi reorganizării clădirilor în care funcţionează, în prezent, SCJU.

Bani de la UE

Uniunea Europeană acordă fonduri de 150 de milioane de euro pentru construirea celor trei spitale regionale din România - de la Cluj, Iaşi, Craiova. Pentru ca această finanţare să rămână valabilă este obligatoriu ca recepţia obiectivelor să fie finalizată până în 2023.

Din 2017, Ministerul Sănătăţii beneficiază de asistenţă tehnică de la BEI pentru elaborarea documentaţiei pentru studiile de fezabilitate, depunerea aplicaţiilor de finanţare şi lansarea procedurilor de licitaţie pentru finalizarea investiţiilor aferente celor trei spitale regionale.

Din iunie 2018 a fost aprobată în Ministerul Sănătăţii o structură specifică pentru implementarea şi monitorizarea proiectelor spitalelor regionale.

Accesul spre noul spital regional este în aer. La propriu și la figurat

ZIUA de CLUJ scria, la finele lunii august 2018, că problema drumurilor care ar urma să deservească noul spital regional de urgență nu este clarificată. Totul este la mâna administrației locale din Florești. Mai multe detalii AICI! 

Proiectul spitalului din Cluj, vechi din 2004

Proiectul de construire a unui spital regional de urgenţă a fost lansat în mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj al liberalului Marius Nicoară, începând din 2004, fiind vorba de o unitate care să deservească judeţele din Regiunea Nord-Vest. CJ a identificat atunci un teren pentru acest spital în zona Câmpeneşti, aparţinând comunei Apahida, la est de Cluj-Napoca, dar proiectul nu a fost prins la finanţare din partea guvernului. După 2008, când s-a schimbat conducerea CJ, noul preşedinte al instituţiei, Alin Tişe (PDL), a schimbat amplasamentul spitalului, în comuna Floreşti, situată în vestul municipiului, dar lipsa finanţării guvernamentale a împiedicat şi de această dată începerea construirii SRU.

Comenteaza