Aţi trecut prin COVID? Cum vă evaluaţi starea de sănătate după boală

Aţi trecut prin COVID? Cum vă evaluaţi starea de sănătate după boală

O mare parte dintre pacienţii care au trecut prin boala COVID continuă să prezinte semne și simptome pentru o perioadă îndelungată de timp. Medicii recomandă anumite investigații pentru a evalua starea de sănătate post-COVID.

Mulți pacienți diagnosticați cu COVID-19 se recuperează complet în câteva săptămâni, în absența complicațiilor, dar există însă pacienţi care prezintă simptome pentru o perioadă îndelungată de timp. Persistența acestor simptome, în absența unei alte cauze medicale, a fost definită ca sindrom post-COVID de lungă durată.

Deși COVID-19 este o boală care afectează predominant plămânii, efectele infecție sunt sistemice, putând afecta și alte organe, crescând riscul de apariție a unor probleme de sănătate pe termen lung.

Printre cele mai frecvente manifestări persistente se numără:
- oboseala apărută la eforturi chiar mici sau moderate;
- simptomele respiratorii – tusea persistentă, dificultățile de respirație;
- simptomele digestive – durerile abdominale, tulburările de tranzit intestinal, scăderea apetitului;
- simptomele cardiovasculare – durerile toracice, palpitațiile;
- simptomele neurologice – cefaleea, amețeala, insomniile.

Întrucât nu există un singur test standardizat care să evalueze gradul de afectare asupra diverselor aparate și sisteme în urma infecției cu noul coronavirus, evaluarea post-COVID trebuie să cuprindă o serie de investigații necesare pentru diagnostic. 

Un pachet de evaluare post-COVID realizat de clinicile medicale ar putea cuprinde:
- consulturi de cardiologie și de pneumologie,
- CT toracic (la recomandarea medicului pneumolog),
- teste funcționale (spirometrie, EKG),
- analiza anticorpilor de tip IgM și IgG pentru SARS-CoV-2, inclusiv analiza cantitativă a anticorpilor neutralizanți (anti-spike RBD),
- teste de laborator pentru evaluarea funcției hepatice, a coagulării, a funcției pulmonare, alături de markerii de inflamație și de hemoleucogramă.
- spirometria este recomandată pentru evaluarea funcției pulmonare în contextul în care afectarea pulmonară este cea mai frecventă în infecția cu virusul SARS-CoV-2, a transmis digi24.ro.

Screeningul cardiologic de rutină este, de obicei, recomandat pacienților cu forme medii și severe ale bolii, care au necesitat internare. Acești pacienți pot prezenta probleme cardiace cauzate de afectarea directă a miocardului și/sau a pericardului, dar și de afectarea coagulării. În unele forme de COVID-19, se poate produce și o decompensare a afecțiunilor cardiovasculare preexistente.

Și pacienții care au dezvoltat forme ușoare de boală, dar care prezintă simptome ca oboseala, durerile toracice și dificultățile respiratorii, ar trebui să opteze pentru o evaluare cardiologică care să cuprindă o electrocardiogramă, alături de ecocardiografie.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza