Cum îţi repari ficatul după Paşte. Alimente şi plante care fac minuni pentru sănătate

Cum îţi repari ficatul după Paşte. Alimente şi plante care fac minuni pentru sănătate

Cea mai bună detoxificare pentru organism este stilul de viață sănătos, cu un program de luat masa, cu alimente sănătoase, care nu sunt prăjite, cu multe fructe și legume, de preferat de sezon.

Apa cu lămâie ajută la eliminarea toxinelor

Un obicei pe care este bine să îl adopţi este să consumi apă cu lămâie dimineaţa sau în oricare alt moment al zilei. Beneficiile nu sunt de neglijat. Amestecul apă - lămâie ajută digestia, hidratează organismul, furnizează vitamina C şi previne formarea pietrelor la rinichi. De asemenea, oferă potasiu, un mineral implicat, printre altele, în comunicarea nervi-muşchi şi în transportul nutrienţilor şi al reziduurilor metabolice. Într-un pahar cu apă plată, stoarce o jumătate de lămâie şi consumă. Poţi consuma apă cu lămâie 5 zile.

Consumă ceai de anghinare

Plantă care acţionează ca un adevărat protector hepatic, anghinarea ajută şi la scăderea colesterolului. Pentru aceste beneficii, consumă ceai de anghinare, pe care îl prepari din 2 linguri de frunze uscate și mărunțite la 250 - 300 ml de apă fierbinte. Lași vasul acoperit 10 - 12 minute, după care strecori și bei câte 2 căni zi (când se mai răceşte poți să îndulcești cu miere, pentru că anghinarea are gust amar), prima dimineața, pe stomacul gol, iar cea de-a doua cu jumătate de oră înainte de masa de prânz. Ţine această cură 5 zile.

 
Ceaiul de păpădie, depurativ natural

Datorită acţiunii diuretice şi depurative, păpădia este recomandată în perioadele de curăţare a organismului. Păpădia ajută la eliminarea produşilor toxici rezultaţi în urma metabolismului şi scade surplusul de apă din organism. Pentru detoxifcare, se recomandă infuzia obţinută din 2 lingurițe de frunze uscate de păpădie și 250 ml de apă. Se lasă la infuzat, 10 minute, apoi strecoară. Infuzia poate fi îndulcită cu miere. Se consumă 2 căni pe zi, cu o jumătate de minute înainte de mese.

Sfecla roşie ajută la detoxifiere

Unele legume şi fructe au efect detoxifiant, de aceea este indicat să fie consumate mai des: morcovii, roşiile, ţelina, sfecla, anghinarea, citricele (lămâile, portocalele, grepfrutul), merele, ananasul, afinele, murele, căpşunile, verdeţurile. Este bine să se consume cât mai des sfeclă roșie, deoarece conţine metionină, o enzimă importantă în procesul de detoxificare. De asemenea, varza şi legumele înrudite (broccoli, conopidă, vaza de Bruxelles) conţin o substanţă (indol-3-carbinol) care stimulează producerea de enzime necesare în detoxificare.  

Alte sfaturi de care să ţii cont

- Consumă suficientă apă. Reziduurile metabolice sunt eliminate mai uşor în cazul unei hidratări corespunzătoare. Nu doar într-un regim de detoxificare, ci şi într-un stil de viaţă sănătos, se recomandă un aport minim de 2 litri de apă pe zi.

- Supele uşoare, cum sunt cele de legume sau pui, te ajută să te hidratezi, fiind potrivite mai ales dacă suferi şi de constipaţie.

- Dormi 8 ore pe noapte şi fă mişcare zilnic.

Comenteaza