Cum să faci față temperaturilor scăzute din această perioadă

Cum să faci față temperaturilor scăzute din această perioadă
Potrivit specialiștilor, expunerea prelungită la frig poate cauza hipotermie, degerături, dar și probleme legate de starea psihică, precum somnolență ori pierderi de memorie.

Medicii recomandă ca în perioadele cu temperaturi foarte scăzute să creștem consumul de alimente bogate în proteine și grăsimi nesaturate, fructe, legume, să ne hidratăm, dar să evităm consumul băuturilor alcoolice.

Se recomandă expunerea cât mai limitată la frig, dar, în cazul în care trebuie să petrecem mai mult timp afară, îmbrăcămintea trebuie să fie adecvată, este important să purtăm mănuși și căciulă deoarece pe vreme friguroasă se pierde până la 50% din căldura corpului prin extremități. Hainele nu trebuie să fie strâmte pentru a nu împiedica circulația corectă a sângelui. De asemenea, încălțămintea este foarte importantă, ea trebuie să fie călduroasă și impermeabilă, dar nici aceasta nu trebuie să fie foarte strâmptă pentru a ne permite să ne mișcăm degetele picioarelor pentru a facilita circulația sangvină.

Medicii recomandă ca persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute.

Specialiștii Direcției de Sănătate Publică afirmă că o atenție specială trebuie acordată copiilor și trebuie să se evite situațiile în care aceștia sunt lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate, părinții fiind rugați să evite transporturile pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător. 

Încălzirea locuințelor și a spațiilor închise de locuit trebuie făcută corespunzător, însă nu prin utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon, asigurarea unei bune aerisiri a locuințelor, cel puțin o dată pe zi, și atenție la supraîncălzirea atmosferei din locuință pentru că șocul termic este mai mare atunci când se iese afară, precum și evitarea, pe cât posibil, a deplasării pe porțiunile acoperite cu gheață.

 

 

 

Comenteaza