Cum să ne adaptăm mai ușor când trecem la ora de vară. ​​Medic clujean: "Ne poate afecta starea de sănătate sub mai multe aspecte"

Cum să ne adaptăm mai ușor când trecem la ora de vară. ​​Medic clujean: "Ne poate afecta starea de sănătate sub mai multe aspecte"

Medicii și psihologii atrag atenția că, odată cu trecerea la ora de vară, ne-am putea simți dezorientați și obosiți.

În noaptea de sâmbătă, 30 martie, spre duminică, 31 martie, se schimbă ora, iar România trece la ora de vară, ora 03:00 devenind ora 04:00. Ziua de duminică va fi considerată cea mai scurtă zi din 2024.

Dr. Mihai Moisescu, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj, a explicat pentru ZIUA de CLUJ că schimbarea orei poate să ne afecteze ritmul, exact ca atunci când schimbăm fusul orar.

"Trecerea de la ora de iarnă la ora de vară, acest eveniment periodic, ne poate afecta starea de sănătate sub mai multe aspecte. În primul rând, este posibil să apară o stare de dezorientare spațială -temporală, exact ca și atunci când schimbăm fusul orar. Este perturbat ritmul circadian. Fiecare are un ritm circadian, știm că ne trezim la o oră anumită, avem după aceea activitățile de amiază, apoi de relaxare și partea de somn. Deci acest ritm este perturbat.

Poate fi și somnul afectat, te poți simți obosit. te concentrezi mai greu, poți să ai o insomnie pentru că ora de culcare e mai devreme, poți să devii iritat", a explicat Mihai Moisescu.

Medicul clujean are și câteva recomandări.

„Ca să minimalizăm impactul schimbării orei, e bine să încercăm ca în această perioadă premergătoare să ne adaptăm, astfel încât să ne păstrăm regularitatea activităților anterioare, încât să ne putem culca și trezi cu o oră mai devreme. E bine să petrecm timp în aer liber, să ne expunem corpul la soare, la lumina naturală, și să ne învățăm din nou cu noul ritm de lumină-întuneric.

Trebuie să reducem consumul de excitante - cafea, alcool, care pot avea efecte negative asupra somnului. Dacă avem anumite afecțiuni cardiace și pe care le simțim mai pregnant odată cu schimbarea orei, e bine să mergem la medic. Schimbarea orei ne afectează și în funcție de vârstă, cei tineri nu sunt atât de afectați ca și cei mai în vârstă.

De dorit ar fi să se rămână la o anumită oră fixă, fără a se mai face schimbări pe parcursul anului", a mai precizat Mihai Moisescu.

Atenție la rutina personală

Schimbarea orei ne poate afecta și emoțional, atrag atenția, pe de altă parte, psihoterapeuții.

Psihologul clujean Denisa Diana Ciurtin spune că, potrivit unor studii de specialitate, persoanele matinale și adolescenții sunt cei mai afectați în această perioadă.

"Pot exista schimbări în ceea ce privește rutina de somn, la nivel emoțional și în cazul nivelului de energie resimțită de peste zi. Organismul nostru are nevoie de o perioadă de adaptare pentru a face față schimbărilor. Atenția la rutina personală prin exercițiu fizic, emoții pozitive și timp petrecut în natură ne ajută să creștem adaptabilitatea", a afirmat psihologul.

Comenteaza