Cum să ne protejăm sănătatea inimii. Alimente care previn afecțiunile cardiovasculare

Cum să ne protejăm sănătatea inimii. Alimente care previn afecțiunile cardiovasculare

Studiile au scos la iveală două categorii: alimente riscante pentru inimă și alimente care o întăresc. Din fericire, cele pe care le considerăm în general ca fiind sănătoase sunt benefice și inimii.

1. Fructe și legume. De ce sunt recomandate? Pentru că au o densitate nutrițională mare pe fiecare mușcătură. Bananele și cartofii dulci oferă potasiu, un mineral cheie pentru sănătatea inimii. Legumele crucifere revin înfundarea arterelor. Cele cu frunze verzi oferă fibre, care scad colesterolul și tensiunea arterială. Iar dacă nu întotdeauna găsim ori ne permitem produse proaspete, și cele congelate, conservate ori uscate au o mulțime de beneficii nutriționale. Doar să fim atenți să aibă un conținut scăzut de sodiu (sare). 

2. Cerealele integrale. Nu toți carbohidrații sunt novici. Carbohidrații rafinați (pâinea albă) fac mai mult rău decât bine. Dar carbohidrații complecși, precum cei din cereale integrale, furnizează fibre. În plus, sunt adesea pline de vitamine și minerale, precum fier, seleniu, tiamină (vitamina B1), riboflavină (vitamina B2), niacină (vitamina B3), folat (vitamina B9) și magneziu. Dacă sunteți în căutarea unei diete sănătoase pentru inimă, alegeți produse care au cereale integrale în lista de ingrediente. Totodată, se găsesc și în fasole, cartofi, mazăre și porumb.

3. Proteine slabe și vegetale. Anumite proteine(carnea roșie și procesată) pot fi dure pentru inimă. Așa că este nevoie de proteine provenite din carne slabă, pește, plante. Alimentele recomandate sunt lintea, fasolea, nucile, semințele, tofu, peștele, ouă, lactate slabe, păsări de curte, semințe. 

4. Grăsimi sănătoase. În timp ce grăsimile trans și saturate au fost legate de probleme cardiovasculare în numeroase studii, corpul, inclusiv inima, are nevoie de grăsimi sănătoase. Se obțin din pește, nuci și semințe, împreună cu avocado și cantități moderate de uleiuri vegetale, respectiv uleiuri de măsline, susan, floarea soarelui, soia, rapiță, porumb, șofrănel. Dacă grăsimea este solidă la temperatura camerei, probabil că este saturată. Dacă este lichidă, atunci cel mai probabil este nesaturată. De exemplu, untul versus uleiul de măsline. 

5. Alimente pentru verificarea inimii. Asociația Americană a Inimii a certificat anumite alimente pentru sănătatea inimii și le-a dat numit Heart-Check (verificarea inimii), indicație prezentă pe unele ambalaje. Dar alimentele sănătoase, deși protejează inima, este bine să fie asociate și cu o activitate fizică regulată, dar nu intensă, un somn odihnitor și gestionarea stresului. Totodată, grupa de sânge arată și predispozițiile pentru anumite afecțiuni. 

Comenteaza