Cum se produce "sângele artificial" de la Cluj care revoluţionează industria VIDEO

Cum se produce
O invenţie realizată în laboratoarele Facultăţii de Chimie din Cluj ar putea salva spitalele româneşti de criza de sânge. Chimiştii clujeni au reuşit, în premieră mondială, să creeze un tip de sânge artificial care îl poate înlocui cu succes pe cel uman. În plus, sângele artificial produs la Cluj poate fi păstrat pe durată nelimitată, în timp ce sângele uman se infectează după o lună, spun cercetătorii.

Profesorul chimist Radu Silaghi-Dumitrescu lucrează de mai bine de şase ani la "sângele artificial". Invenţia ar trebui să îi ajute în primul rând pe cei care au nevoie urgent de transfuzie.

Primul tip de sânge, produs cu hemoglobină din sânge de vacă, a fost testat şi în alte ţări, dar experimentul a eşuat. Cercetătorii clujeni au găsit însă formula potrivită, aşa că testele pe ţesut uman au ieşit bine. În plus, chimiştii clujeni au inventat şi un al doilea tip de sânge artificial, tot în premieră mondială.

La Cluj există tehnologia necesară cu ajutorul cărora se fabrică sângele artificial. Este vorba de două aparate unice în România. Există şi spaţiul pentru amenjarea unei aşa-zise fabrici de sânge. Mai este nevoie doar de un investitor, care să creadă în cercetările chimiştilor clujeni. Astfel, aici s-ar putea produce tone de sânge care ar salva vieţi în spitalele româneşti.

Reporter: Ancuţa Stăvar
Imagine: Călin Fedeleş

 

Comenteaza