Cum sunt văzuţi medicii români "afară" şi de ce s-ar întoarce

Cum sunt văzuţi medicii români
Preşedintele uneia dintre asocierile internaţionale de medici europeni vorbeşte despre cum sunt văzuţi în afară doctorii români şi despre ce ar putea face România pentru a şi-i aduce acasă pe specialiştii emigraţi.

Criza economică a atins şi sistemul medical, nu doar în România, ci pe întregul continent, explică Federico Venuta, preşedintele Societăţii Europene de Chirurgie Toracică (ESTS). Acesta a ajuns la Cluj pentru o conferinţă internaţională în domeniu, organizată de conducerea secţiei de chirurgie toracică de la spitalul Leon Daniello.

Organizarea medicilor într-o reţea internaţională este gândită pentru a îmbunătăţi performaneţele fiecăreia dintre ţările integrate şi a intermedia schimbul de informaţii între cei care practică aceeaşi specialitate, explică reprezentanţii asociaţiei internaţionale. Cunoscuţi datorită acestor schimburi internaţionale, dar şi prin munca celor emigraţi, medicii români sunt apreciaţi în afara graniţelor ţării, fiind consideraţi la acelaşi nivel de expertiză cu specialiştii din Vest, apreciază profesorul Venuta. „Există programe de educaţie, la care vin inclusiv medici români, în Franţa şi în Turcia, la care participă tineri chirurgi, dar şi oameni cu experienţă, pentru a-şi reîmprospăta cunoştinţele. Nu suntem niciodată atoateştiuturi, învăţăm pe tot parcursul carierei. Procedurile se îmbunătăţesc, tehnologia evoluează, iar noi trebuie să ne menţinem la curent cu ceea ce se întâmplă. Experienţa internaţională şi cooperearea sunt cruciale în acest context", a subliniat Venuta.

România medicală e afectată de aceleaşi probleme ca restul ţărilor de pe continent, remarcă preşedintele ESTS. „Cu excepţia poate a Germaniei, care este cea mai bogată ţară a UE, putem vorbi de aceleaşi probleme peste tot, sunt probleme cu care au de-a face şi alte ţări de pe continent. Criza economică din întreaga Europă afectează şi domeniul medicinei; când costurile cresc, cineva trebuie să plătească", a conchis chirurgul.

Inclusiv problema accentuată în anii recenţi a migraţiei de medici reprezintă o temă care se extinde la nivel european. „Se mai întâmplă ca lucrurile să meargă şi în celălalt sens şi ar trebui să se întâmple asta; ar trebui ca cei mai buni să se întoarcă acasă, după ce îşi îmbunătăţesc competenţele", spune Venuta. „Ceva mai mult respect" şi „ceva mai mulţi bani" sunt o parte dintre elemenetele care ar trebui să îi aştepte acasă pe medicii plecaţi în străinătate penru a le motiva întoarcerea, subliniază medicul.

Pe harta Europei, Marea Britanie şi Germania sunt destinaţii de emigrare pentru medici, fiind ţări care au nevoie de specialişti în domeniu. Italia, ţara de rezidenţă a preşedintelui ESTS, este „acoperită" deocamdată, motiv pentru care o parte dintre tinerii medici preferă să petreacă cel puţin câtva timp peste graniţe, pentru pregătire sau perfecţionare. „Mulţi dintre rezidenţii mei, atât în timpul acestei perioade de rezidenţiat, cât şi imediat după petrec un timp în afara ţării, aşteptând să se elibereze poziţii în Italia pentru a se întoarce", explică Venuta.

Astfel de „cazuri fericite", de medici întorşi în sistem, are şi România, spune Ioan Cordoş, preşedintele Societăţii Române de Chirurgie Toracică. „Există cazuri în care medici români se întorc, eu am în echipa mea un tânăr care a fost plecat în Canada un an şi a revenit", exemplifică medicul român. În ceea ce priveşte Clujul, acesta a fost şi este în continuare unul dintre marile centre medicale ale ţării, recunoaşte Cordoş. Clujul nu este însă rupt de celelalte oraşe ale ţării şi nici de Europa, susţin specialiştii locali. „Pentru a fi bun trebuie să îţi cunoşti limitele. În breasla noastră, a chirurgilor, putem accepta că există situaţii, cazuri sau boli în care un coleg poate fi mai bun decât restul. Atunci când salvarea pacientului este pe primul loc şi ştii că undeva în ţară ai un coleg specializat pe o anumită problemă, laşi orgoliile şi îl trimiţi acolo", spune Dan Nicolau, şeful Secţiei de Chirurgie Toracică de la spitalul de pneumoftiziologie Leon Daniello, organizatorul celei de-a zecea conferinţe de chirugie toracică, care a avut loc la Cluj săptămâna trecută.


Luminiţa SILEA, Kristina REŞTEA

Comenteaza