Cum vă puteți da seama dacă aveți holeră? Informații oficiale de la Guvern

Cum vă puteți da seama dacă aveți holeră? Informații oficiale de la Guvern

Autoritățile monitorizează calitatea apei în zona deltei și Mării Negre, după ce distrugerea barajului din Ucraina a crescut riscul apariției holerei.

Guvernul României susține că, deocamdată, nu există pericol în țara noastră, dar totuși se monitorizează atent situația.

”În urma discuțiilor ce au avut loc ieri, 15 iunie 2023, la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, cu specialiștii și cu autoritățile responsabile de monitorizarea și protecția apelor Mării Negre (Ministerului Transporturilor, Administrația Națională Apele Române, Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Institutului Național de Sănătate Publică și Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”) s-a constatat că, în prezent, toți parametrii de calitate a apei se situează în limitele normale pentru această perioadă.
 
Reprezentanții INSP, împreună cu DSP Constanța și DSP Tulcea, continuă monitorizările microbiologice zilnice, pentru a identifica orice eventual risc pentru sănătate. În Constanța există deja 20 de puncte de recoltare, calitatea apei de îmbăiere fiind corespunzătoare în acest moment.

În cazul în care, în urma analizelor rezultă o posibilă contaminare a apei costiere, populația va fi înștiințată, iar îmbăierea va fi interzisă”, precizează Guvernul.

Ce este holera și cum ne putem infecta

Holera este o boală infecţioasă intestinală acută, contagioasă, cauzată de o bacterie: vibrionul holeric (serogrupurile Vibrio cholera O1 varianta Tor şi O139), care se transmite pe cale fecal-orală. Perioada de incubaţie se încadrează între câteva ore până la 5 zile, de obicei 2-3 zile.

În majoritatea cazurilor infecţia este asimptomatică sau determină diaree uşoară. În formele severe, boala debutează brusc, primele semne clinice fiind: diareea apoasă severă nedureroasă (scaune cu aspect de apă de orez), greaţă, vărsături severe precoce. Purtătorii asimptomatici pot transmite infecţia.

În cazurile netratate, holera poate pune în pericol viaţa oamenilor prin apariţia deshidratării, acidozei, colapsului circulator, hipoglicemiei şi reprezintă o urgenţă medicală necesitând tratament imediat.

Consumul accidental de apă contaminată din zone de îmbăiere neamenajate poate duce la infecţie în ţările unde există o circulaţie a acestei bacterii.

Totodată, consumul de fructe de mare crude sau insuficient preparate termic provenite din apele contaminate poate determina apariţia de focare/epidemii.

Totuși, specialiștii precizează că este necesară o doză mare de bacterii pentru a apărea infecţiozitatea

Comenteaza