De ce apar mai multe reacții adverse după rapel? Care sunt cele mai frecvent întâlnite

De ce apar mai multe reacții adverse după rapel? Care sunt cele mai frecvent întâlnite
| Foto: profimedia.ro

România nu a înregistrat până acum reacţii grave în urma vaccinării contra Covid-19, iar medicii nu recomandă tratament preventiv înainte de vaccinare. 

Avem mai multe reacţii adverse după rapel, pentru că apare răspunsul imun al organismului după prima doză. Chiar şi aşa, colonelul Gheorghiţă spune că nu am înregistrat cazuri grave de reacţii adverse, nici măcar la rapel.

„Nu s-au inregistrat reacţii adverse ieşite din comun. Practic, ceea ce era cunoscut şi menţionat în RCP a fost validat şi după vaccinarea a zeci de milioane de persoane. (...) Însă aceste parestezii, ca element, din punct de vedere practic, sunt trecatoare şi nu lasă sechele pe termen lung. Evident, creează o stare de anxietate pentru persoana respectivă şi este de la sine înţeles acest lucru”, spune  șeful CNACV, Valeriu Gheorghţă.

Cele mai frecvente reacţii adverse au fost durerile la locul de administrare, obooseala, durerile musculare sau cele articulare. Primul caz grav de reacţie adversă ar putea fi descoperit la asistenta de la Marius Nasta care a decedat după rapel. Gheorghiţă nu crede, însă, în această posibilitate şi spune că în curând vom afla şi rezultatul medico-legal în acest caz.

„Referitor la cazul colegei noastre de la Institul Marius Nasta, chiar astăzi am avut discuţii cu reprezentaţii Institutului de Medicină Legală. Se aşteaptă probele toxicologice, moment în care se vor face cunoscute cauzele decesului”, a comentat el situaţia.

Reacţii adverse frecvente:

53% durere la locul de administrare,stare de oboseala şi frisoane
33%  dureri musculare sau articulare
12% greaţă, vărsături sau diaree
 5% reacţii cutanate
4% reactii alergice 
 1,2% insomnie

Reacţiile uşoare şi moderate ale organismului sunt normale şi trebuie să eviţi  tratamentul medicamentos care nu este necesar.

Comenteaza