De ce poate ucide o supradoză de paracetamol?

De ce poate ucide o supradoză de paracetamol?

Medicul Radu Țincu a explicat de ce a decedat de fapt bărbatul de 70 de ani care a luat o supradoză de paracetamol.

Medicul Radu Țincu spune că ficatul bărbatului a fost afectat de cantitatea prea mare de medicament și atrage atenția că paracetamolul nu trebuie luat preventiv, pentru că nu protejează împotriva infectării cu COVID-19, iar pe termen lung poate avea efecte negative.

„Paracetamolul, chiar dacă e un medicament uzual pe care îl folosim cu toții și e fără prescripție medicală, poate determina toxicitate. Ea poate să apară chiar și la doze uzuale, dacă avem o boală hepatică cronică sau dacă îl combinăm cu alte medicamente care se metabolizează hepatic sau dacă luăm o supradoză. Înțeleg că acea persoană a luat două comprimate la 4 ore, asta înseamnă mai mult de 6 grame de paracetamol. Doza toxică e pe undeva pe la 4 grame la o persoană adultă și, pentru că a luat mai multe zile, asta a determinat hepatită acută toxică cu insuficiență hepatică fulminantă. Cel mai probabil, aceasta a fost cauza decesului. (...) Hepatita acută toxică se dezvoltă insidios până când se distruge ficatul, până când apare insuficența hepatică cu apariția imposibilității epurării și vine starea de comă. Nu sunt semne preexsistente decât atunci când situația devine cu adevărat gravă”, a explicat medicul la Digi24.

Un bărbat în vârstă de 70 de ani din oraşul Săveni, judeţul Botoşani, infectat cu coronavirus, a murit după o supradoză de paracetamol. Acesta a ajuns în stare gravă la spital, dar nu a mai putut fi salvat.

 

Comenteaza