De ce sângele donat în Cluj e prea puţin şi cum clujenii sunt ajutaţi de judeţele învecinate VIDEO

De ce sângele donat în Cluj e prea puţin şi cum clujenii sunt ajutaţi de judeţele învecinate VIDEO
La Centrul de Transfuzii Cluj sângele trimis spre spitale este mereu prea puţin. Pentru ca viaţa oamenilor să nu fie pusă în pericol, centrele de transfuzii din judeţele învecinate au acceptat să doneze sânge pentru Cluj.

Puţini clujeni trec pragul Centrului de Transfuzii pentru a dona sânge în mod voluntar. Mulţi dintre ei devin donatori pentru rude sau cunoştinţe bolnave, care au nevoie de transfuzii. Vezi ce spun câţiva dintre aceştia, în materialul video

Centrul de Transfuzii livrează zilnic către spitale cantitatea de sânge necesară. Nu întotdeauna, însă, rezerva proprie acoperă cererea. Adriana Sime, directorul centrului de transfuzii, explică în materialul video care sunt motivele.

Studenţii sunt cei care mai rezolvă criza de donatori de sânge. Toamna, la Cluj se organizează mai multe campanii pentru donare. Chiar în această săptămână, tinerii din Asociaţia Studenţilor Creştin-Ortodocşi au început să doneze sânge, iar la sfârşitul lunii noiembrie o campanie asemănătoare va fi organizată de studenţii medicinişti.

Pentru a putea fi donator de sânge, trebuie să aveţi minim 18 ani, să cântăriţi peste 50 de kilograme şi să nu fiţi diagnosticat cu hepatită de tip C sau tuberculoză.

Reporter: Ancuţa Stăvar
Imagine: Călin Fedeleş

 

Comenteaza