De la începutul anului, în România s-au făcut peste 50 de operații de transplant/ Câți donatori s-au înregistrat anul trecut

De la începutul anului, în România s-au făcut peste 50 de operații de transplant/ Câți donatori s-au înregistrat anul trecut

Primul transplant pediatric renal de la donator viu din acest an a fost efectuat în luna ianuarie la Cluj-Napoca.

Agenţia Naţională de Transplant informează că, de la începutul anului, au fost efectuate un număr de 53 de transplanturi din care 39 au fost de la donator în moarte cerebrală şi 14 de la donatori vii, dintre care trei pediatrici.

Potrivit sursei citate, în perioada amintită, au fost prelevate organe de la 14 donatori în moarte cerebrală; totodată au fost realizate 26 transplanturi renale (din care 12 de la donator viu) şi 13 transplanturi hepatice (din care două de la donator viu).

De asemenea, primul transplant pediatric renal de la donator viu din acest an, a fost efectuat în ianuarie la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca.

Număr redus de donatori

Numărul donatorilor rămâne sub necesar în continuare, având în vedere că un număr mare de pacienți din România sunt înscriși pe listele de așteptare pentru un transplant, iar o parte dintre aceștia nu ajung să primească la timp organul care le poate salva viața. Date publicate de Agenția Națională de Transplant în noiembrie 2023 arătau că, în cursul anului trecut, în România s-au înregistrat doar 80 de donatori de organe.

Comenteaza