Deliciile IREZISTIBILE: ANTIDIABETICE, protejează VEDEREA şi INIMA, scad PRESIUNEA SANGUINĂ, stimulează DIGESTIA

Deliciile IREZISTIBILE: ANTIDIABETICE, protejează VEDEREA şi INIMA, scad PRESIUNEA SANGUINĂ, stimulează DIGESTIA
Are un miros dulceag, o aromă fină şi pregnantă, se topeşte în gură şi lasă o senzaţie de prospeţime, cu un parfum subtil: aşa ar putea fi descris acest fruct exotic, adorat în deserturi, dar care deţine şi semnificative proprietăţi terapeutice.

Smochinul este un arbore mic sau un arbust din familia Moraceae, una din numeroasele specii ale genului Ficus. Originar din Asia sud-occidentală, crește sub formă sălbatică și în zona Mării Mediterane. A fost printre primele plante cultivate de om, un articol din revista Science descriind descoperirea a nouă smochini fosilizați, datați în jurul anilor 9400-9200 î.Hr., în așezarea neolitică Gilgal I din Valea Iordanului.

În scop fitoterapeutic sunt utilizate îndesebi fructele şi frunzele, acestea fiind bogate în proteine, glucide, acizi, pectină, vitaminele A, B1, B2, C şi PP, fier, fosfor, sodiu, calciu, magneziu, brom, latex şi enzime.

Aliate ale oaselor

Bogate în calciu, smochinele ajută la îmbunătăţirea densităţii oaselor, iar datorită conţinutului de potasiu sunt de mare ajutor la prevenirea pierderii de calciu prin urină, cauzată de diete bogate în sare.

Protectoare ale inimii

Fiind o sursă excelentă de potasiu, smochinele scad tensiunea arterială. Mai mult, un studiu făcut pe animale arată că frunzele de smochine ajută la scăderea trigliceridelor, în timp ce un studiu realizat pe celule in vitro arată că acestea inhibă dezvoltarea celulelor canceroase.

Scad presiunea sanguină

Tot datorită potasiului, smochinele ajută la controlarea presiunii sanguine. Studiile arată că dietele sărace în acest mineral, mai ales dacă sunt bogate în sodiu, duc la apariţia hipertensiunii arteriale.

Îmbunătăţesc digestia

Smochinele sunt o bună sursă de fibre alimentare, astfel că au un rol esenţial în îmbunătățirea digestiei și prevenirea constipației.

Protejează vederea

Cu un conţinut semnificativ de vitamina A, smochinele sunt nişte veritabile protectoare ale vederii, fiind eficiente în prevenirea afecțiunilor oculare.

Favorizează pierderea în greutate

Datoritp fibrelor conţinute, consumul de smochine induc rapid senzaţia de saţietate, favorizând pierderea în greutate. 

Proprietăţi antidiabetice

Frunzele de smochin au proprietăţi antidiabetice, putând reduce cantitatea de insulină necesară unei persoane care suferă de diabet şi care a trecut la tratamentul de insulină injectabilă.

Comenteaza